Настављен раст вриједности акција и индекса

Глас Српске
Настављен раст вриједности акција и индекса

ЛОНДОН - Свјетске берзе јуче су, послије катастрофалног пословања у октобру, ушле у нов мјесец са солидним растом вриједности акција, захваљујући потезима држава и централних банака у извлачењу привреда из рецесије, преносе агенције.

Долар и јен су ослабили, настављајући тренд успона и падова који прати промјене у свјетском апетиту за акцијама.

Улагачи су опрезно кренули у куповину јефтиних акција, пошто су цијене у октобру забиљежиле највећи пад икад, потискиване страхом од дубоке рецесије свјетске економије.  

Индекс MSCI средње вриједности свих свјетских акција изгубио је у октобру 19,9 одсто, што је највећи мјесечни пад у 20 година постојања индекса.

Међутим, одражавајући текуће потресе на тржишту, индекс је био у добитку за више од 11 одсто прошле седмице, што му је најбољи учинак у 20 година.

MSCI индекс азијско-пацифичких дионица, без јапанских, порастао је јуче пети дан заредом 5,9 одсто, након што је у октобру потонуо 24,6 одсто, што је његов највећи мјесечни пад у 20 година колико постоји.

Јуче је просјечно повећање вриједности свјетских акција било један одсто, а два одсто на берзама привреда у брзом развоју.
Снажно су, око пет одсто, порасле цијене дионица на берзама у Хонг Конгу и Aустралији, док су у Јужној Кореји и Тајвану биле у плусу већем од два одсто.

И на европским су берзама водећи индекси били у плусу. Франкфуртски DAX индекс био је на добитку већем од један одсто, док су паришки DAX и лондонски FTSE индекс порасли око 0,7 одсто.

Већина берзанских потеза заснива се на очекивању даљих смањења каматних стопа. Сматра се да ће Европска централна банка, Енглеска банка и Банка Aустралије током ове седмице смањити стопе да би јефтинијим приступом новцу дале подршку својим привредама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана