Настављен раст цијена акција

Глас Српске
Настављен раст цијена акција

ЊУЈОРК - Захваљујући добрим пословним резултатима већине америчких банака и компанија, цијене акција на свјетским берзама јуче су ушле у другу седмицу снажног раста, чиме је прекинут четворонедјељни пад вриједности дионица, пренијела је Бета.

На њујоршком Волстриту индекс Дау Џонс је током прошле седмице скочио за 7,3 одсто. Индекс S&P 500 јачи је за седам процената, док је Насдак добио 7,4 одсто.

Ријеч је о највећем седмичном скоку три индекса од половине марта, када је кренуо прољећни успон дионица који је потрајао до јуна.

Бројне банке и компаније објавиле су боље пословне резултате у другом тромјесечју него што се очекивало. Добри резултати банака наводе на закључак да се амерички финансијски сектор стабилизовао.

Додуше, Ситигрупи Банка Aмерике су извијестили о даљем расту масе лоших кредита, али аналитичари тврде да је најгоре раздобље за банке прошло.

Снажно су порасле и цијене дионица технолошких компанија, за шта је најзаслужнији највећи свјетски произвођач чипова Интел.

Смирује се и стање на америчком тржишту рада.

Почетком јула број захтјева за помоћ незапосленима пао је за 47.000, на 522.000, што је најниже од јануара и знатно боље од очекивања.

И на европским берзама цијене акција убрзано расту посљедњу недјељу. Лондонски индекс FTSE скочио је за 6,3 одсто, индекс DAX франкфуртске берзе вриједи 8,7 процента више, док је париски CAC ојачао за 7,8 одсто.

У Токију, индекс Nikei је јуче за 1,2 одсто јачи него прије недјељу дана.

Барел изнад 64 долара 

Цијене нафте јуче су порасле изнад 64 долара за барел, након што су ојачале дионице, а долар ослабио на крилима оптимизма да је започео опоравак глобалне привреде. Барел сирове нафте за испоруке у августу  поскупио је јуче у Њујорку 97 центи на 64,53 долара, док је на Лондонској берзи барел нафте за испоруке у септембру поскупио 95 центи зауставивши се на 66,33 долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана