Настављен излов у прњаворском "Рибњаку" у стечају: За лошу рибу није лако наћи купца

Милијана Латиновић
Настављен излов у прњаворском "Рибњаку" у стечају: За лошу рибу није лако наћи купца

ПРЊАВОР - Излов рибе из прњаворског "Рибњака" је настављен, а сом, иако слабијег квалитета, продаје се по цијени од пет марака по килограму плус ПДВ, док толстолобик нуде за дупло мањи износ како би обезбиједили новац за измиривање нагомиланих трошкова.

Рекао је то за "Глас Српске" стечајни управник прњаворског "Рибњака" Радомир Предојевић који је прије неколико дана одлуком Вишег привредног суда у Бањалуци враћен на то мјесто. Предојевић је, иначе, био први стечајни управник у том предузећу, а након његове смјене стечај су водиле још двије његове колегинице. У жижу јавности ово предузеће доспјело је љетос након угинућа велике количине рибе. Како би ситуацију иоле довели у ред, на мјесто четвртог стечајног управника тада је именована Наташа Косић која је успјела да санира рибњак и створи услове за излов рибе. Иако слабијег квалитета, успјела је да прода око 15 тона рибе по цијени од три марке и тако обезбиједи око 45.000 марака за плате, дневнице и остале трошкове.

Предојевић појашњава да је риба, рибарским рјечником говорећи, у веома лошој кондицији те да није лако наћи купце.

- Риба није храњена годинама, лошег је квалитета и нема је ни близу онолико колико се претпостављало, односно колико је наведено у пословним књигама. Завршићемо излов за десетак дана па ћемо онда знати прецизно о којој је количини ријеч - рекао је Предојевић додавши да ће добијеним новцем покушати да измире трошкове настале у ранијем периоду, а прије свега плате те порезе и доприносе.

Говорећи о стечајном поступку овог предузећа, Предојевић је истакао да је седам или осам парница у току и да је неопходно то ријешити што прије.

- Тек по завршетку парница биће утврђено колика су потраживања. Такође, имамо и једну ревизију у вези са уписом власништва и све то потребно је завршити како би стечај ишао својим током и био доведен до краја - поручио је Предојевић.

Нагласио је да би сједница Скупштине повјерилаца требало да буде одржана у фебруару.

Помоћ

Радомир Предојевић је истакао да је затражио састанак са представницима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС како би изнашли неко рјешење за нормално функционисање "Рибњака".

- Потребно је наћи изворе финансирања за порибљавање, обезбјеђење хране за рибу, чишћење и опстанак "Рибњака" - рекао је Предојевић нагласивши да ово предузеће има дугу традицију и да је од великог значаја за локалну заједницу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана