Наставља се спор Русије и Украјине око цијене гаса

Глас Српске
Наставља се спор Русије и Украјине око цијене гаса

МОСКВA, ЛОНДОН - Русија и Украјина у петак се нису помакле с мртве тачке када је ријеч о рјешавању спора око цијене гаса, док се испорука гаса Европи наставља без сметњи.

Дужносници у руском гасском гиганту "Гаспрому" саопштили су да је управа узела "кратку паузу" како би размотрила ситуацију и да је за сада на снази потпуни прекид испоруке гаса Украјини.

Количина природног гаса који стиже у Европу кроз украјинске гасоводе иста је као у четвртак, првог дана руског ембарга, што значи да је незнатно нижа од уобичајене.

"Гаспром" и Украјина не могу се договорити око цијене гаса за 2009. годину, а проблем је и украјински дуг. Међутим, преговарачи на обје стране предвиђају да ће се тај спор ријешити релативно брзо.

Чешко предсједништво ЕУ саопштило је у петак да спор Русије и Украјине о гасу представља билатерални проблем у који се европски блок неће мијешати све док не буду угрожене испоруке ка Европи.

Москва је раније саопштила да испоруке ЕУ неће бити угрожене спором са Кијевом и до сада западноевропске земље нису пријавиле пад у снабдијевању овим енергентима.

Званичници из Украјине, кроз коју пролази петина гаса од укупне количине за ЕУ, састали су се у петак са представницима чешке владе, само дан након што је Праг званично преузео руководство европским блоком.

- Дискусија је вођена о томе да је за ЕУ неприхватљиво да сукоб двије приватне компаније може или треба на било који начин да угрози испоруке гаса европском блоку - рекао је портпарол чешког предсједништва Јири Потужник.

Потужник је додао да је Украјина саопштила да има велике залихе гаса и да самостално може да одржи нормалан притисак у гасоводу, али је портпарол нагласио да нико не зна колике су заиста те залихе и резерве.

Русија је раније саопштила да је након смањења протока гаса ка Украјини, Европи појачала испоруке овог енергента.

У цијелој Европи настала је права узбуна, након што је објелодањено да је Русија прекинула испоруке гаса сусједној Украјини.

Споразум

Русија и Украјина требало би да ријеше своје проблеме око гаса и да потпишу споразум о испоруци за 2009. годину до православног Божића, оцијенио је у четвртак савјетник украјинског премијера Јулије Тимошенко Олекси Гудима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана