Наставља се финансирање грчког дуга

Агенције
Наставља се финансирање грчког дуга

Брисел - Европски политичари већ су одлучили да наставе финансирање Грчке, али ревизори морају да саставе искрену процјену о финансијама те земље, изјавио је данас Јенс Вајдман, званичник Европске централне банке, преносе агенције.

Вајдман, шеф Управног савјета ЕЦБ и Бундесбанке рекао је да овакав став европске политичке елите угрожава независност рада ревизора из Међународног монетарног фонда, Европске комисије и ЕЦБ.

- Како можете објективно процијенити комплетирање програма, ако се сувише плашите посљедица негативног закључка? - уптао је овај банкарски стручњак.

Он је изразио наду да ће ревизорска тројка саставити искрен извјештај о ситуацији у Грчкој прије исплате сљедеће транше зајма тој земљи, пренио је Ројтерс.

Вајдман је рекао да су ЕЦБ и национане централне банке из еврозоне постали највећи кредитори Грчке, али да не би могли да прихвате отписивање дуга те земље.

- Централне банке не могу да отпишу грчки дуг. То би био директан трансфер и представљало би забрањено монетарно финансирање једне државе - додао је званичник ЕЦБ.

Предсједник ЕЦБ Марио Драги изјавио је раније ове седмице да ова институција неће додатно помагати Грчкој јер јој је забрањено да пружа директну помоћ.

Вајдман је поново критиковао план ЕЦБ о откупу дугова угрожених земаља еврозоне, али је демантовано наводе да ће због овог неслагања поднијети оставку.

Он је оцијенио да ће евро као валута постојати и за десет година.

- Сигуран сам у то. Јасно је да постоји политичка воља да се еврозона очува као цјелина - закључио је званичник ЕЦБ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана