Наставак текуће економске политике

Глас Српске
Наставак текуће економске политике

СЕНТ ЕНДРУС - Министри финансија и гувернери централних банака 20 најразвијенијих земаља свијета (Г20) започели су у петак у Шкотској дводневни скуп на којем су главне теме разговора спровођење текуће економске политике чланица тог форума.

Учесници скупа требало би да договоре какве све макроекономске показатеље и у којем року треба да предају на разматрање и анализу експертима Међународног монетарног фонда (ММФ), пренијеле су агенције.

Раније је договорено да ММФ на основу тих података сачини свеобухватну анализу и закључке о којима би требало да се изјасни сљедећи самит лидера Г20 у јуну 2010. у Канади.

Министарство финансија СAД најавило је да ће се на консултацијама "двадесеторице" расправљати и о текућем стању здравља глобалне привреде, укључујући и давање оцјене о неопходности даље примјене стимулативних програма за превладавање посљедица економске кризе, посебно кад је ријеч о државној подршци приватном сектору.

Лондон ће министрима Г20 предложити да чланице преузму конкретне обавезе за финансирање програма помоћи најсиромашнијим земљама, а у вези с преласком на алтернативне енергетске изворе. Према рачуници стручњака, ријеч је о суми од сто милијарди долара годишње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана