Наставак извоза спасава винарије

Данијела Бајић
Наставак извоза спасава винарије

БАЊАЛУКА - Закон о организацији тржишта вина у БиХ, на који се чека дуже од деценију, омогућиће винарима да и догодине несметано наставе са извозом својих производа у иностранство, а нови прописи ће, кажу, значајно уредити ову област и кад је у питању сама производња, али и промет на домаћем тржишту.

Савјет министара БиХ дао је зелено свјетло за приједлог овог закона који су упутили у Парламент БиХ на разматрање по хитној процедури, с ознаком “ЕИ” као потврдом одговарајуће усклађености с правном тековином ЕУ и међународним стандардима у тој области.

Винари из БиХ очекују да ће ново законско рјешење што прије добити подршку и у Парламенту БиХ, јер би забрана извоза била погубна за домаће винарије, које годишње произведу од 17 до 19 милиона литара вина.

Предсједник винара БиХ, удружења које дјелује као групација у склопу Спољнотрговинске коморе БиХ, Радован Вукоје каже да су дуго чекали на овај закон, који је услов Европске уније да се вина из БиХ могу наставити извозити и у наредним годинама.

- Тренутно радимо по законским регулативима преузетим још из доба бивше Југославије, по којима од новембра 2024. године не бисмо више могли своја вина пласирати на тржиште Европске уније. Због тога нам је веома важно да нови закон, чија је израда почела још 2009. године, што прије дође на ред за усвајање како бисмо једноставно имали сређено тржиште и своје производе несметано наставили извозити - казао је Вукоје.

Додао је да Српска има свој Закон о вину, али да је за извоз производа на страна тржишта било неопходно донијети закон на нивоу БиХ који би био усклађен са регулативама ЕУ.

 - Само наша винарија вина извози у 14 земаља Европске уније - рекао је Вукоје за “Глас Српске”.

Нови прописи ће, истакао је Вукоје, довести и до веће валоризације вина, док ће саме произвођаче довести у ред.

- Ми произвођачи тражили смо да на овај начин, између осталог, направимо причу везану за чување тог аутентичног стила винарења, али и да се уреди дио када је у питању градација вина, односно одреди шта и кад се пушта у промет. Сигурно има производа који нису својим квалитетом били на прави начин градирани, а пуштани су у промет - казао је Вукоје и додао да ће, кад закон ступи на снагу, кренути у процедуру у вези са доношењем правилника.

Према ријечима директора винарије “Подруми Андрија” из Мостара Мирослава Ћорића, нови закон ће спасти винаре у БиХ који извозе у иностранство.

- Из нашег подрума у свијет оде 40 одсто вина. На тај начин ми помажемо мањим винаријама да оне пласирају своје вино на домаће тржиште. Напокон да смо се сви усагласили и то је велики корак за све нас - казао је Ћорић.

Додао је да се кроз правилник мора стати у крај томе да се винско грожђе увози под ознаком стоног, што је, каже, забрањено у цијелом свијету.

- И оно што би правилником требало да буде обухваћено јесте то да све пољопривредне површине, између осталог и виногради, морају бити обрађени као у Европи. Нама највише прави проблем кад неко започне виноград, који онда запусти и зарази све око себе. Кад на снагу ступе нови прописи, сви ће морати одржавати свој виноград или га изнајмити и продати - рекао је Ћорић.

Власник винарије “Јунгић” из Челинца Жељко Јунгић објаснио је да до сада код извоза вина у ЕУ нису морали наводити виноградарске регије нити ознаку категорије вина.

- Довољно је да наведемо да је поријекло вина из БиХ, а сертификат о поријеклу је издавала Спољнотрговинска комора БиХ - казао је Јунгић који заједно са винарима са нестрпљењем очекује катастар виноградарских парцела и ознаке географског поријекла вина из Српске.

Рекламе и регистар

Приједлогом закона утврђују се принципи организације тржишта вина у БиХ и прецизирају одредбе о производњи грожђа и вина.

Значајан дио закона односи се на системско уређење области у вези с ознакама поријекла и географског поријекла те на означавање, презентацију и рекламирање производа винарства, као и на стављање ових производа на тржиште, њихов надзор и контролу, укључујући и одредбе о органским винима, ароматизованим винским производима и воћним винима. Нови прописи омогућиће и успостављање виноградарско-винарског регистра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана