Наслијеђени дугови коче исплату плата у „Космосу“

Јана Кезић
Наслијеђени дугови коче исплату плата у „Космосу“

БАЊАЛУКА - Радницима Ваздухопловног завода “Космос” из Бањалуке касни једна плата, али то није резултат лошег пословања и недостатка прихода, него наслијеђених обавеза које блокирају рачун и одвлаче средства.

Директор “Космоса” Душан Вјештица каже за “Глас Српске” да се након првих шест мјесеци ове године могу похвалити пословањем у плусу, али истиче да се боре и са наслијеђеним проблемима.

- Прво полугодиште “Космос” је завршио са око 300.000 КМ добити. У првом и другом кварталу је било више физичког обима посла. Сада у трећем и четвртом кварталу има и посла и наплате, али смо и даље под притиском терета туђих обавеза које смо наслиједили, а које износе око 14 милиона КМ - рекао је Вјештица. Појаснио је да су наслиједили око 24,5 милиона КМ обавеза, али су успјели сервисирати више од 10 милиона КМ.

- Обавезе које су наслијеђене из претходног периода су значајно сервисиране, осим оних према фондовима, попут Фонда за пензијско и инвалидско осигурање и Фонда здравственог осигурања Српске. Осим тога значајне обавезе су остале за запослене у износу од око 600.000 КМ - казао је Вјештица.

Истакао је да им те обавезе праве огроман терет у пословању.

- Међутим нешто што је врло значајно за привредно друштво и што га од ове године води у нову сферу пословања је чињеница да је на 30. редовној сједници Влада Српске донијела одлуку да обавезе настале у реструктурирању буду претворене у капитал у процесу реструктурирања са Инвестиционом развојном банком - рекао је Вјештица. Појаснио је да то значи да обавезе настале према фондовима улазе у капитал привредног друштва.

- Сви запослени који испуњавају услове за одлазак у пензију у наредна три мјесеца биће несметано пензионисани - казао је Вјештица.

Објаснио је да се терет обавеза неће извршавати на терет рачуна привредног друштва те ће значајно смањити притисак и ризике на ликвидност друштва.

Истакао је да тренутно имају између 75 и 80 радника, али и да је тешко доћи до њих.

- Исто је стање у скоро свим дјелатностима. Резултат тога је да се увози радна снага, али не размишљамо о томе, јер смо специфична дјелатност, намјенска индустрија и нема простора за увоз радне снаге у овом сегменту. Вјерујемо да ће након одлука које је на иницијативу и подршку ресорног министарства донијела Влада Српске бити створен простор за запошљавање домаћег становништва - рекао је Вјештица.

Додао је да пословне активности иду плански те нагласио да су четврту годину заредом актуелни уговори са Министарством одбране Србије.

Осим тога локални послови, али и они са Аустријом и Њемачком, иду добро. Без обзира на лоше временске услове и сезону годишњих одмора, успијевамо да стигнемо рокове - закључио је Вјештица.

Цијене

Душан Вјештица каже да су цијене репроматеријала на тржишту у протеклом периоду расле па су морали кориговати цјеновник до 20 одсто.

- Морали смо подићи цијене да бисмо се уклопили у економску калкулацију. Позитивно је то што нема поремећаја са набавком репроматеријала па све оно што зацртамо за пројекте ми и набавимо - казао је Вјештица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана