Наша банка а.д. Бањалука у мисији подршке одрживом развоју по ESG концепту

Г.С.
Наша банка а.д. Бањалука у мисији подршке одрживом развоју по ESG концепту

Наша Банка а. д. Бањалука је као друштвено одговорна институција, посвећена одрживом развоју цјелокупне заједнице у којој послује, свјесна да се наша домаћинства и наша привреда суочавају са све већим изазовима у набавци конвенционалних енергената.

Раст цијена нафте, гаса, огрјевног дрвета и угља у посљедње вријеме угрожавају буџете многих породица и предузећа, а с обзиром на актуелне свјетске проблеме, криза би у наредним годинама могла постати још сложенија.

Са пуним разумијевањем изазова са којима се суочавају наша привреда и становништво, Наша Банка је покренула иновативан процес подршке физичким и правним лицима у преласку на енергетски ефикаснија и дугорочно одржива рјешења. Јавном понудом на Бањалучкој берзи прве емисије ESG обвезница познатих и као зелене обвезнице, Наша Банка постаје прва финансијска институција на Балкану која ће на локалној берзи прикупиљати новчана средстава и потом их пласирати одобравањем кредита за производе повезане са одрживим развојем и смањењем емисија CO2. Са почетком уписа и уплате 24. октобра 2023, емитоваће се 70.000 обвезница, појединачне номиналне вриједности 100 КМ.

На овај начин, Наша банка је, практично, започела креирање услова у којима ће производи као што су топлотне пумпе, соларни панели или електрични аутомобили ускоро бити доступнији и много приступачнији физичким и правним лицима у њиховим настојањима да постигну рационалан, стабилно одржив, исплатив и еколошки прихватљив начин коришћења енергије.

Будући да је концепт усмјерен на еколошки, друштвени и управљачки утицај предузећа, Наша Банка истиче да њихово усвајање и примјена доноси бројне бенефите цијелој друштвеној заједници.

„Прелазак на алтернативне изворе енергије и усвајање савремених и ефикасних начина њене уштеде је једино дугорочно одрживо, еколошки прихватљиво и вишеструко исплативо рјешење. Као друштвено одговорна финансијска институција са јасном визијом, Наша Банка је у том правцу покренула процес подршке физичким и правним лицима у преласку на енергетски ефикаснија и дугорочно одржива рјешења. Предузећа која усвоје ESG концепт биће конкурентнија на домаћем и страном тржишту. ESG је незаустављив процес који већ улази у евроспко законодавство и води ка смањењу трошкова, јачању конкурентске предности и бољем управљању ризицима. Залагање за успостављање ESG концепта је залагање за нашу бољу и сигурнију будућност", изјавио је Дејан Вуклишевић, предсједник Управе Наше Банке.

Наша Банка а.д. Бањалука (www.nasa-banka.com), као чланица једне од водећих пословних групација из Србије (Галенс Инвест) својим друштвено одговорним пословањем остварује раст на одрживој основи, подржавајући професионални развој својих запослених, локалну средину и заједницу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана