Наруџбе обзћарима из иностранства шанса за стотине радника

Милијана Латиновић
Наруџбе обзћарима из иностранства шанса за стотине радника

КОТОР ВАРОШ - Упркос отежаном пословању у вријеме пандемије вируса корона, многе фабрике обуће у Републици Српској успјеле су да одрже процес рада и сачувају запослене, а у складу са наруџбама из иностранства најављују и запошљавање стотина нових радника.

Међу онима које вирус корона није омео у пословним плановима је Фабрика обуће “Дермал” која у производним погонима у Котор Варошу и Кнежеву запошљава више од 1.000 радника.

- У вријеме пандемије радили смо у отежаним условима, али није било проблема техничке природе јер смо имали довољно репроматеријала - истакао је власник и директор “Дермала” Раденко Бубић и најавио нове пословне подухвате.

Стављајући акценат на константно повећање броја запослених, Бубић је казао како и овој у години планирају да прошире производњу.

- У Кнежеву градимо нову халу на 3.000 метара квадратних, чија ће монтажа почети за мјесец дана, а у Котор Варошу ћемо нову халу завршити до краја августа и у свакој ћемо запослити по 100 нових радника - истакао је Бубић и додао да за инострана тржишта “Дермал” има уговорене послове у наредне четири године.

Погоне ове фабрике у Котор Варошу у петак је посјетио и министар привреде и предузетништва РС Вјекослав Петричевић нагласивши да је “Дермал” одговорна компанија која је одржала процес рада и током епидемије вируса корона.

- Осим чињенице да нису прекидали производњу, за сваку похвалу је и податак да су повећали број радника у погонима у Котор Варошу и Кнежеву, чиме су послали јасну поруку и другим привредним субјектима у погледу опстанка на тржишту - нагласио је Петричевић.

Посао у јеку пандемије није стао ни у дервентској Фабрици обуће “Санино” која је успјела да уз све мјере заштите сачува здравље запослених и одржи се на тржишту.

- Преживјели смо. С обзиром на то да зависимо од партнера из иностранства, успјели смо да се реорганизујемо и да не гасимо машине. Губици ће бити милионски, јер смо у протеклом периоду урадили много мање посла него у истом периоду лани, али охрабрује то што се сада полако враћамо у нормалу. Препаковали смо залихе репроматеријала и наставили да радимо - рекао је власник и директор “Санина” Радован Пазуревић.

Додао је да ће, у складу са враћањем обима посла у нормалу, бити простора и за нова запошљавања, а и понуда радне снаге ће, како каже Пазуревић, сигурно бити боља, јер су многи радници одустали од одласка у иностранство.

Прерађивачка индустрија

Вјекослав Петричевић рекао је да обиласком фабрика из прерађивачке индустрије жели да се увјери како су извршили реорганизацију посла и прилагодили се ванредним околностима. Он је истакао да је стратешко опредјељење Владе Српске очување сваког радног мјеста и наставак пословања привредних субјеката, уз настављено креирање мјера помоћи и подршке привреди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана