Наредне године прве експлоатације нафте у Српској

Агенције
Наредне године прве експлоатације нафте у Српској

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић оцијенио је да досадашњи резултати истраживања резерви нафте у Српској отварају могућност за почетак експлоатације током наредне године и инвестиције од 230 милиона евра којом ће се значајно утицати на енергетску независност Српске, преносе агенције.

Џомбић је након презентације истраживања нафте и гаса на простору Републике Српске компаније “Јадран-Нафтагас” рекао да ће Српска, уколико се потврде прелиминарни резултати од око десет милиона тона, имати побољшан енергетски биланс, који ће утицати на њену финансијску стабилност и отворити могућност за привредни раст.

Он је додао да ће према постојећој динамици истраживања врло брзо бити готови коначни налази, који се очекују почетком наредне године.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Жељко Ковачевић рекао је да ће резултати истраживања бити упућени у централну лабораторију у Русији и да се у зависности од тих анализа, прве бушотине очекују у првој половини наредне године.

Директор “Јадран-Нафтагаса” Предраг Радановић рекао је да се први вид експлоатације може очекивати већ крајем наредне године, након постављања експлоатационих бушотина, што се очекује у мају.

Према његовим ријечима, прије експлоатационих бушотина обавиће се истражно бушење, које се очекује у првом кварталу наредне године у региону Посавине или Семберије, који су први покривени сеизмичким испитивањима.

Он је додао да ће се до краја године у договору са стручњацима „Гаспоромњефта” и „Зарубежњефта” утврдити локалитет прве бушотине, и да ће то бити тамо гдје је најмањи ризик.

- Након тога слиједе разрадне или експлоатационе бушотине, ако истражна бушотина буде позитивна, очекујемо чак и крајем сљедеће године да почне први облик експлоатације - рекао је Радановић.

Он је навео да прелиминарни резултати говоре о укупним резервама од око десет милиона тона на територији Српске, док је Уговор о концесији потписан на 28 година, са три године истраживања и 25 година експлоатације, што ће донијети приход од око 4,8 милијарди долара.

- Од овога је добит око 2,8 милијарди, док ће се у буџет Републике Српске слити око 300 милиона по основу пореза и око 200 милиона по основу накнаде за рудну ренту - рекао је Радановић.

Предузеће „Јадран-Нафтагас”, као заједничко предузеће Нафтне индустрије Србије и руске компаније „Зарубежњефт” и Министарство индустрије, енергетике и рударства потписали су 26. септембра прошле године Уговор о концесији за истраживање и коришћење сирове нафте и гаса на територији Српске, којим се ова компанија обавезује да ће у истраживање угљоводоника у Српској уложити 229 милиона долара, од чега 40,7 за истраживања и 188,3 милиона за експлоатацију.

План геолошко-истражних радова предвиђао је извођење 350 километара регионалних сеизмичкх истраживања, 1.200 километара детаљних дводимензионалних и 400 километара квадратних тродимензионалних сеизмичких испитивања.

До сада је урађена реинтерпретација страних сеизмичких података, деконзервација и испитивање двије старе бушотине, које је потврдило постојање нафте и гаса у траговима, као и нова испитивања на потезу Нови Град – Добој, Семберија и Посавина, те формирана сеизмо-геолошка база података.

Присуство нафте доказано је у подручју Посавине код Обудовца, те у Дворовима и Свињареву у Семберији, док ће истраживања у Херцеговини почети 2014. године.

У посљедњих 100 година на простору БиХ отворено је укупно 70 бушотина, од којих су свега три имале производњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана