Наредна година биће још тежа

Глас Српске
Наредна година биће још тежа

ЛОНДОН - Извршни директор Међународног монетарног фонда Доминик Строс-Кан изјавио је да би недовољни финансијски подстицаји влада развијених држава у борби против успоравања глобалног успоравања могли 2009. годину учинити још тежом.

Строс-Кан је у разговору за BBC радио такође изјавио да је веома забринут, јер би прогнозе ММФ-а, које су већ изразито црне, могле ускоро постати још тамније ако најјаче свјетске привреде не имплементирају довољне финансијске подстицаје.

ММФ позива на већу потрошњу државе и привремено смањивање пореза у вриједности од 120 билиона долара, што представља два одсто глобалне годишње производње, како би се попунила празнина настала смањивањем приватне потражње након слома кредитног тржишта.

Шеф ММФ-а је такође нагласио да смањивање референтних каматних стопа није довољно, као ни бројни потези централних банака које настоје повећати ликвидност финансијског система.

- Количина новца у глобалној привреди је задовољавајућа, но питање је јесу ли банке спремне давати зајмове. Због тога, главна ствар коју морамо учинити је обновити повјерење - закључио је Строс-Кан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана