Наплата премашила двије милијарде КМ

Јелена Станић
Наплата премашила двије милијарде КМ

БАЊАЛУКА - Пореска управа Републике Српске је за девет мјесеци ове године на рачун јавних прихода прикупила укупно 2,038 милијарди КМ, што је за 215,1 милион или 12 одсто више него у истом периоду претходне године, уз раст наплате у свим сегментима јавних прихода, изјавио је директор Пореске управе Горан Маричић.

Он је навео да наплата јавних прихода у овој години наставља стабилан тренд, иако се повећањем неопорезивог дијела плате, односно основног личног одбитка и одбитка по основу издржаваних чланова породице, те умањењем и укидањем наплате одређених такси Република Српска одрекла дијела пореских прихода у корист привреде и радника.

Маричић је додао да о континуираном тренду раста наплате јавних прихода ове године говори и податак да је наплата за девет мјесеци већа за 177,8 милиона КМ или десет одсто него у истом периоду 2019. године. 

Наплата директних пореза је у периоду јануар-септембар ове године износила 371,3 милиона марака, што је за око 30 милиона марака више него у истом периоду лани. Највећи раст наплате остварен је код пореза на добит, који је наплаћен у износу од 184,9 милиона КМ или више за 17,9 милиона. Значајан раст наплате биљежи се и код пореза на доходак, који је наплаћен у износу од 152,2 милиона КМ, што је за 6,8 милиона више.

Како наводе из Пореске управе РС, већа наплата остварена је и код пореза на непокретности и то за 4,6 милиона КМ или 28 одсто више него у првих девет мјесеци прошле године. Наплата доприноса је у периоду јануар-септембар ове године износила 1,316 милијарди КМ и већа је за 116,7 милиона КМ него у истом периоду лани, односно за око 153 милиона више него у истом периоду 2019. године, која није била оптерећена кризом изазваном пандемијом вируса корона.

Код осталих јавних прихода наплата је за девет мјесеци ове године износила 350,1 милиона КМ, што је за 68,4 милиона КМ у односу на исти прошлогодишњи период.

- Мјере Владе Српске на превазилажењу посљедица пандемије, те редовне и правовремене активности Пореске управе на контроли и наплати јавних прихода, али и веома одговоран однос већине обвезника према својим пореским обавезама, били су пресудан фактор у стабилизацији наплате јавних прихода у времену кризе изазване пандемијом корона вируса - наводе из Пореске управе РС.

Економиста Зоран Павловић казао је да је на ове резултате утицала повећана тражња земаља у окружењу за робом из Српске, додајући да су на раст наплате јавних прихода утицали и раст цијена, те инфлација.

- Не треба заборавити ни дијаспору, која је након дуже паузе дошла и у Српској оставила већу суму новца - рекао је Павловић, истичући да су ово главни узроци позитивног тренда и додајући да не треба заборавити ни појачану активност у области туризма јер смо ове године имали много више гостију него лани.

Игре на срећу

Како наводе у Пореској управи РС, за девет мјесеци таксе и накнаде су наплаћене у износу од око 209 милиона КМ или 16 одсто више, док је по основу накнада за приређивање игара на срећу наплаћено укупно 48,7 милиона марака или 52 процента више. Повећане су и наплате прихода по основу концесионих накнада, казни и осталих јавних прихода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана