Наплата потраживања гуши производњу

Маријана Миљић
Наплата потраживања гуши производњу

БAЊAЛУКA - Проблем наплате потраживања за испоручену робу је већ дужи период пристан у Републици Српској, а фирме у РС су суочене са проблемом да се саме боре са потражњом својих средстава, да не би морале да угуше производњу или, у најгорем случају, "ставе катанац" на предузеће.

У Републичкој агенцији за развој малих и средњих предузећа раније су казали да се подразумијева да је купац дужан да плати продавцу преузету робу или услуге, али не постоји законом прописан рок за плаћање.

- Пословна пракса подразумијева период плаћања од 30 до 60 дана, међутим чињеница је да има великих проблема, будући да је већина предузетника, у продајном ланцу, међусобно повезана. Застој у плаћању код једног предузетника повлачи за собом тешкоће у пословању осталих - рекли су у Aгенцији.

Још додају да ће договор између Европског парламента и Савјета ЕУ, којим се предузећима одређује рок за плаћање испоручене робе од највише 30 дана те одговарајуће камате у случају кашњења, утицати и на рокове плаћања предузећа из Српске, која послују на тржишту ЕУ, да плаћају своје обавезе према партнерима у ЕУ у дефинисаним роковима.

Додали су да би договор Европског парламента и Савјета ЕУ требало позитивно да утиче и на рокове плаћања предузећа из ЕУ, која послују на тржишту БиХ са домаћим предузећима.

Да су фармери класичан примјер тешког наплаћивања испоручене робе наводи предсједник Удружења узгајивача свиња Републике Српске Мишо Маљичић.

Он истиче да већина прерађивача меса у РС купује јефтину сировину у иностранству, док су фармери у РС доведени у ситуацију да стоку продају без новца те да наплату чекају и више од два мјесеца.

- Овај проблем је већ неколико година присутан у Српској, а ситуација постаје све гора због тога што се износ за испоручену робу сваке године повећава за неколико милиона марака - рекао је Маљичић и додао да ће иста ситуација фармере у Српској захватити и ове године, због тога што ће банке, због повећаног ризика, ријетко одобравати кредитна средства.

Према његовим ријечима, постоје ситуације гдје поједини фармери на наплату потраживања чекају и више од три године.

Маљичић је казао да продавци сточне хране испоручују храну фармерима на основу авансног плаћања, док са друге стране фармери морају да дају стоку на одгођено плаћање.

Домаћи купци

У Aгенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге (AПИФ) казали су да су у 2008. години потраживања од домаћих купаца износила 2,2 милијарде марака, док су се потраживања од купаца у 2009. години повећала још за око 30 милиона марака.

- Предузећа из Српске су у 2009. години од купаца из иностранства потраживала око 320 милиона марака. Подаци за 2010. биће у априлу ове године - казали су у AПИФ-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана