Наплата пореских дуговања – заједнички проблем

Агенције
Наплата пореских дуговања – заједнички проблем

Бањалука - Наплата пореских дуговања, преваре код поврата ПДВ-а и даље унапређење информационих система, најактуелнији су проблеми пореских управа у региону, констатовано је у Бањалуци на састанку групе Б6 коју чине пореске управе из земаља региона, јавиле су агенције.

Ову групу чине представници Пореске управе Републике Српске, Управе за индиректно опорезиванје (УИО) БиХ, Пореске управе Федерације БиХ, те пореских управа Србије, Словеније, Црне Горе и Хрватске, који су током дводневне конференције размијенили информације и искуства о актуелним пореским темама.

Директор Пореске управе Републике Српске Зора Видовић нагласила је да су проблеми пореских управа из региона у 95 одсто случајева исти и најавила да ће ова сарадња бити настављена и убудуће.

Она је навела да је већ предвииђено шта ће бити теме сљедећег састанка, додајући да ће овакви састанци имати позитивне ефекте у међусобној сарадњи.

Помоћник директора УИО БиХ Динко Ћорлука подсјетио је да се овакви састанци одржавају већ двије године и да се сваке године два пута делегирају исти или слични проблеми о којима се расправља на оваквим тематским сједницама и покушава се указати на најбоље начине њиховог рјешавања.

Он је најавио да ће се за наредни састанак групе Б6 делегирати тема везана за анализу ризика у пореској области и присилна наплата.

Директор федералне Пореске управе Мидхат Aрифовић рекао је да је најактуелнија тема састанка била наплата старих дуговања принудним путем, као и размјена искустава у пореским преварама и утајама пореза и доприноса.

Он је оцијенио да је овакав вид сарадње веома користан и изразио наду да ће и бити настављена успјешна сарадња, не само на размјени информација и података.

Директор Пореске управе Србије Љиљана Ковачевић навела је да су на састанку отворено размјењивана искуства и да је констатовано да је ријеч о веома сличним проблемима.

Она је истакла да искуства, добра и лоша, свих пореских администрација воде према бољем путу и могућностима да се оно што је идентификовано као заједнички проблем може и заједнички регулисати на најбољи начин.

Директор Пореске управе Црне Горе Дејан Мариновић нагласио је да закључци са ове конференције говоре о томе да су проблеми пореских управа региона исти или слични, те да је изузетно корисно размијенити међусобна искуства.

Изток Вердник из Пореске управе Словеније рекао је да ће овакви састанци дати позитивне ефекте у међусобној сарадњи, констатујући да све пореске управе региона излазе из једног система и да зато имају и сличне проблеме.

Организатори конференције су Пореска управа Републике Српске и УИО БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана