Наплата дугова, па оздрављење Агрокора

Маријана Миљић
Наплата дугова, па оздрављење Агрокора

Сарајево - Руска Сбербанка покренула је арбитражни поступак против хрватског "Агрокора" и 11 гараната пред Лондонским судом за међународну арбитражу за кредите тешке 450 милиона евра, а овај поступак могао би успорити процес реструктурирања концерна који послује и у БиХ.

Из "Агрокорове" компаније "Ледо" саопштено је да Сбербанка тврди да би требало да "Агрокор" отплати зајмове као резултат поступка ванредне управе, који је тренутно у току.

- Добили смо одлуку о привременој судској забрани располагања и оптерећења стопроцентног удјела у "Фрикому", који служи као колатерал на дуг од 100 милиона евра Сбербанци, што је произашло из времена када је "Ледо" служио као гарант за кредите "Агрокору" -  саопштили су из "Леда" који спрема жалбу на одлуку београдског суда.

Из "Агрокора" јуче нисмо добили одговоре да ли ће покретање арбитраже утицати на процес реструктурирања концерна, али и процедуру преузимања објеката "Конзума" од стране "Меркатора" на тржишту БиХ.

Економисти тврде да ће арбитражни поступак пореметити планове за постављање "Агрокора" на здраве ноге.

- То ће се свакако одразити на читав процес сређивања стања у концерну. Процес пред арбитражним судом неће бити краћи од годину-двије. Такав поступак није јефтин и Сбербанка се није случајно одлучила на арбитражу. Посљедица ће бити и вјероватно ће штету сносити "Агрокор" и Хрватска - казао је економиста Горан Радивојац.

Истог става је и економски аналитичар Зоран Павловић, који наводи да можемо очекивати читав низ посљедица

- То ће угрозити сигурно и читав посао са "Меркатором" у вези са питањем преузимања "Конзумових" објеката на домаћем тржишту. Чак и домаћи привредници нису вољни да потписују уговоре са "Меркатором" - рекао је Павловић.

Планови за БиХ

Повјереник Владе Хрватске Анте Рамљак раније је навео да ће на тржишту БиХ 83 објекта бити ребрендирано и враћено под кров "Меркатора", а 176 остати у власништву "Конзума". Према ранијим плановима у састав "Меркатора" требало би да буду враћени продајни објекти који су били дио тог трговачког ланца прије него што га је купио "Агрокор".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана