Наплаћено 1,493 милијарди КМ индиректних пореза по одбитку поврата

Агенције
Наплаћено 1,493 милијарди КМ индиректних пореза по одбитку поврата

Бањалука - Управа за индиректно опорезивање БиХ је за прва четири мјесеца ове године наплатила 1,493 милијарди КМ индиректних пореза по одбитку поврата, што је за 1,24 одсто више него у истом периоду 2011, преносе агенције.

У овај постотак је укључено је и око 15,7 милиона КМ наплаћених прихода који су остали неусклађени након усклађивања уплата на Јединствени рачун са поднесеним пријавама/декларацијама у модулима ИТ система Управе, наводи се у билтену Одјељења за макроекономску анализу УИО.

Април је донио огроман раст прихода од акциза на увозне цигарете од 81 одсто и домаће деривате нафте оф 94 одсто, што је повукло и раст укупних прихода од акциза у априлу од 31 одсто.

Номинално у прва четири мјесеца највећи пораст од 30 милиона КМ наплате је забиљежен код акциза и нешто скромније код ПДВ-а.

Падом прихода од царина позитивни номинални ефекти су сведени на око 17 милиона КМ.

Кумулативни раст прихода у четири мјесеца ове године је незнатно премашио посљедње годишње пројекције прихода од индиректних пореза из априла ове године.

Кретање наплате прихода од индиректних пореза у прва четири мјесеца указује на потребу рестриктивнијег приступа изради буџета за наредну годину, констатују у Одјељењу за макроекономску анализу

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана