Намјештај из Српске на београдском сајму

Глас Српске
Намјештај из Српске на београдском сајму

БЕОГРAД - Учешће излагача из Републике Српске на Међународном сајму намјештаја, опреме и унутрашње декорације у Београду представља велики корак у даљој сарадњи РС и Србије, која ће се убудуће огледати и у повезивању произвођача и изналажењу нових тржишта и заједничких наступа.

Казала је ово потпредсједник Владе РС и министар за економске односе и регионалну сарадњу РС Јасна Бркић послије отварања Сајма, пренијеле су агенције. Она је изразила задовољство због учешћа шест излагача из РС, те нагласила важност присуства представника Српске на сајму.

- С обзиром на изазове и кризу која влада, задовољни смо њиховим учешћем на сајму. Изузетно је важно да смо присутни овдје и да грађани Србије виде наше могућности у овој области - рекла је Бркићева и додала да се сљедећи корак у сарадњи РС и Србије очекује у дрвном сектору, повезивањем произвођача и изналажењем нових тржишта и заједничких наступа.

Министар економије и регионалног развоја Србије Млађан Динкић рекао је да Србија и РС имају мотиве и интересе да сарађују и изван области финалне производње намјештаја, већ да направе репроцјелине ради заједничког наступа на новим тржиштима.

- Споразумом који смо потписали са Владом РС омогућили смо да произвођачи намјештаја који долазе из РС могу да продају свој намјештај у Србији уз повољне услове, уз потрошачке кредите који се дају на рок од пет до седам година, а камата је само шест одсто годишње - рекао је Динкић.

Он је подсјетио да Србија има уговоре о слободној трговини са Руском Федерацијом, те да би и произвођачи из РС, ако се добро повежу, од ових уговора могли да остваре одговарајући интерес.

Динкић је истакао да произвођачи намјештаја из РС, у Србији имају потпуно исти статус као и домаћи произвођачи.

Сарадња

Министар Динкић је казао да је око 11.000 грађана Србије ове године на кредит купило намјештај из РС, што је одличан показатељ да сарадња двије земље у овој области одлично функционише. Он је додао да је ово погодност "коју смо ми дали грађанима РС, као што је Српска нама дала могућност да крагујевачки "пунто" продајемо у РС".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана