Намјештај из БиХ у Њемачкој

Aгенције
Намјештај из БиХ у Њемачкој

Сарајево - Девет произвођача намјештаја из БиХ од сутра излаже намјештај у изложбено-продајном салону у њемачком мјесту Милхајм код Келна, саопштено је из Спољнотрговинске коморе БиХ, а пренијеле су агенције.

Ово је реализовано у оквиру пројекта подршке производним и извозним предузећима из сектора намјештаја у БиХ, који заједно проводе УСАИД-Сида ФИРМА Пројекат и Спољнотрговинска комора БиХ.

У сталном изложбеном простору фирми из БиХ биће представљен намјештај компанија "Нова ди Врбас" из Бањалуке, "Нова форма" из Шамца, "Стандард" из Прњавора, "Сконто-пром" из Приједора, "Ратан седија" из Брчког, "Артинг градња" из Лукавца, "ФИС амбијента" и "Економик" из Витеза, те "Изазов" из Калесије.

Овим фирмама ускоро ће се придружити још два произвођача намјештаја из БиХ, а сарадња је отворена и другим произвођачима који су у стању да задовоље високе стандарде квалитета и дизајна на њемачком тржишту.

Отварању салона претходило је оснивање производно-продајне агенције за тржиште Њемачке, чију је улогу преузела фирма "НЕА трејд" из Њемачке.

Ова агенција за продају намјештаја на њемачком тржишту, са развијеном мрежом контаката и искуством у продаји намјештаја из БиХ, заступаће фирме - излагаче у новоотвореном салону.

Очекује се да ће изложбено-продајни салон у Њемачкој, као и пратеће промотивне активности предвиђене пројектом, допринијети повећању извоза намјештаја из БиХ у Њемачку.

Када је ријеч о намјештају, Њемачка је водеће извозно тржиште БиХ. Вриједност извоза намјештаја и дијелова у Њемачку у 2012. години износио је 59,9 милиона евра, што чини 34,5 одсто укупног извоза намјештаја из БиХ у свијет.

БиХ је прошле године извезла у Њемачку тапациране столице, вриједности од 21 милион евра, или 35 одсто од укупног извоза, намјештај за трпезарије и дневне собе, вриједности 18 милиона евра, или 30 одсто укупног извоза, те намјештај за спаваће собе, вриједности седам милиона евра, или 12 одсто извоза.

Структура извоза намјештаја у Њемачку показује високу заступљеност финалних производа, што је права ријеткост у структури размјене БиХ са иностранством.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана