Намети, лош кадар и опрема коче привреду

Жељка Кокот
Намети, лош кадар и опрема коче привреду

Бањалука - Неликвидност и високи намети онемогућавају домаће фирме да више новца уложе у осавремењавање технологије и унапређење људских ресурса као кључних полуга за подизање веома ниске продуктивности рада у РС, истакли су привредници.

На овај проблем указано је у анализи коју је урадио Центар за истраживања и студије "ГЕА" из Бањалуке. Аутори анализе истакли су да је ниска продуктивност рада хронични проблем од које болује наша економија, а посебно је изражен у прерађивачкој индустрији. Проблем је илустрован чињеницом да радник у ЕУ у просјеку створи више вриједности за један радни дан него наш за цијелу радну седмицу. Осим за земљама ЕУ у продуктивности рада каскамо и за већином држава региона. У анализи је наведено да ниска продуктивност у комбинацији са високом незапослености угрожава стабилан дугорочни економски раст и дјелује дестимулативно на ниво плата и у реалном и јавном сектору.

Предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић оцијенио је да су највећи проблеми прерађивачке индустрије висока фискална и парафискална оптерећења и мањак квалификоване радне снаге, што се директно одражава на продуктивност рада.

- Привреда пати од мањка школованог кадра. Не може се очекивати да преквалификовани и приучени радници остваре добре резултате радећи посао за који нису школовани - каже Ђурић и додаје да се предузећа што прије морају ослободити вишка радника, али и оних који не могу или не умију обављати свој посао на прави начин.

Директор бањалучке "Витаминке", која се бави прерадом воћа и поврћа, Жарко Микић сматра, међутим, да постоји велики број радника који знају и хоће да раде, али да им недостаје мотивација, јер су просјечне плате у привреди углавном минималне.

- Када је у питању кадар, проблем је недостатак практичне наставе у средњим школама и то битно утиче на учинак приправника у производним секторима. Прерађивачка индустрија је радно интензивна и веома је важно смањити и јаз у погледу технолошке опремљености у индустрији у односу на европске компаније да бисмо могли бити конкурентни на тржишту - каже Микић.

Професор Економског факултета у Бањалуци Вујо Вукмирица сматра да је проблем ниске продуктивности рада директна посљедица ишчезавања великих привредних субјеката који су разбијени у процесу приватизације.

- Наше фирме морају успоставити програмску везу са најпродуктивнијим предузећима у Европској унији и постати дио велике цјелине у којој се послује са најсавременијим технологијама - каже Вукмирица и додаје да на раст продуктивности знатно могу утицати и менаџмент и промјена система образовања који не пружа одговарајућу подршку и базу развоју привреде.

Дисбаланс

Анализа "Раст продуктивности рада - предуслов за повећање плата и стабилан економски развој" показала је да се БиХ по продуктивности рада налази на 30 одсто просјека ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана