Нама купаца за пословне просторе

Тања Ковачевић
Нама купаца за пословне просторе

БAЊA ЛУКA - Потражња за куповином и изнајмљивањем пословних простора у Српској никада није била лошија, истичу власници Aгенција за некретнине.

У Aгенцији "Хоризонт" истичу да осим опште беспарице постоји проблем и са банкама, које или не дају кредите или дају спорадичне, а самим тим је лошија потражња за некретнинама.

- Цијена пословних простора, као и станова, зависи од локације, али у центру Бање Луке у новоградњи цијена досеже и по 5.000 по квадрату, док су цијене на периферији ниже. Очекујем да у наредних неколико мјесеци неће бити промјена цијена у центру града, а да ће на периферији пасти цијене пословних простора. Међутим, драстичног пада цијена неће бити - каже Зоран Трнинић.

Истиче да цијена изнајмљивања пословних простора у Господској улици у Бањој Луци досеже и до 100 марака по квадрату, док је само неколико метара даље цијена 30 до 40 марака.

- Сматрам да ће се кризни период задржати током цијеле 2009. године и да би до стабилизације на тржишту некретнина требало доћи у 2010. години - додао је Трнинић.

Власник агенције за некретнине "Твико" у Требињу Васо Милић каже да у овом граду и његовој околини уопште нема интересовања за куповину пословних простора и станова, а поготово у новоградњи.

- Пословне просторе скоро да нико и не тражи, а цијена је у просјеку око 1.500 марака по квадрату. Сматрам да је тотално "замрзавање" продаје некретнина до маја, јер је и градња стала - додао је Милић.

У бањолучкој агенцији "Сензор" кажу да су се цијене некретнина донекле стабилизовале и да је у односу на период прије два мјесеца помало кренула продаја.

- Цијене квадрата некретнина у граду на Врбасу су највеће у Републици Српској. Међутим, ако их упоредимо са цијенама у Новом Саду и Загребу, доста су ниже. Цијена пословних простора се креће од 2.500 марака па навише, а за изнајмљивање треба издвојити најмање 500 марака - рекао  је Манојло Поповић.

Станови

У Требињу је цијена станова пала од августа прошле године за 30 одсто и од тада се није мијењала.

- За квадрат стамбеног простора у новоградњи мало даље од центра Требиња треба издвојити од 1.200 до 1.300 марака, а у строгом центру града цијена квадрата је пала са 1.000 евра на 800 до 820 евра. У понуди имамо за продају око 80 станова, удаљених од града 800 метара, чија је цијена 700 евра са ПДВ-ом, али потражње за њима тренутно нема - рекао је Милић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана