Након пада рубље Русија је постала центар шопинга

Срна
Након пада рубље Русија је постала центар шопинга

Москва - Након пада рубље, Русија је постала центар шопинга - странци масовно купују поклоне за Божић и Нову годину у трговинским центрима и у интернет-продавницама.

Није ријеч само о паду руске валуте у односу на долар или евро, већ и о чињеници да је иста роба јефтинија у руским продавницама, него у државама у окружењу.

Дошло је до праве навале кинеских туриста, који купују гардеробу чувених свјетских брендова по прилично приступачним цијенама када се оне прерачунају у евре или доларе.

Истовремено, Финци су почели масовно да долазе у Русију због јефтиног горива, али узимају и техничку робу и козметику.

Осим тога, житељи Финске троше много новца по ресторанима. На граници су забиљежени  дуги редови аутомобила.

Руске радње привлаче странце ниским цијенама и великим избором.

Док Руси размишљају како правилно да троше свој новац и  да ли је паметно да купују девизе или неки вид робе или да сачекају и виде како ће се ситуација даље развијати - странци узимају све са полица.

Из Казахстана и Бјелорусије купци долазе у Русију  и користе услуге интернет продавница.

Купци из Казахстана су куповином путем кредитних картица прошлог мјесеца потрошили 140 одсто више на интернет куповину него у истом периоду прошле године.

Преко бјелоруских кредитних картица забиљежено је   29 одсто више куповине него лани.

Гости из Казахстана буквално у налетима "пустоше" руске продавнице.  Они, за разлику од Бјелоруса који купују прво технику, узимају станове, канцеларијски простор и  аутомобиле.

Ситуација ће се, највјероватније,  промијенити  послије Нове године и интересовање ће опасти. Када трговци ускладе цијене са курсом, оне неће бити тако привлачне иностраним купцима - наводе стручњаци.

Ипак, они оцјењују да је садашња навала купаца добра за Русију , јер трговци могу да зараде, па неће много робе дуго стајати на полицама.

Такође, куповина некретнина јесте одређени вид инвестиције у руску економију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана