Накит и маркирана гардероба траженији него икад

Маријана Миљић
Накит и маркирана гардероба траженији него икад

БAЊAЛУКA - Без обзира на економску кризу, која је у Републици Српској још увијек присутна, златни накит, скупи сатови, маркирана гардероба и луксузни аутомобили, траженији су него икад.

Продавци у брендираним бутицима кажу да се према обиму продаје у 2010., не може говорити ни о каквој кризи, те да се све више тражи гардероба "са потписом".

У бањалучкој парфимерији "Сергио" рекли су да се парфеми од око 250 марака, веома често продају.

- У 2010. години нисмо забиљежили никакав пад продаје. Парфеми и козметика траже се као и раније - кажу у овој парфимерији.

У златарској радњи "Малбашић" у Бањалуци истичу да се накит нарочито добро продаје у вријеме празника, а управо су ових дана продали сат вриједан 25.000 марака.

- Примјетан је значајан пораст продаје скупоцјеног накита у нашим радњама. Постепено се изгубила средња класа која традиционално купује накит средње вриједности, те се појављују купци који траже најскупље предмете - кажу у "Малбашићу" и додају да је најскупљи комад накита који су продали прошле године био у вриједности од 35.000 марака.

Продаја нових аутомобила у Републици Српској лани је повећана за 25 одсто, а у појединим ауто-салонима мјесечно се прода и по неколико десетина нових аутомобила.

У Aуто-центру "Нешковић" у Бијељини кажу да су у 2010. продали више луксузних аутомобила него годину раније.

- Најскупљи аутомобили у нашем салону коштају око 62.000 марака, а лани се знало десити да за дан продамо и по неколико ових аутомобила. Продаја "шевролетових" модела значајно је порасла - кажу у "Нешковићу".

Према подацима Министарства унутрашњих послова Републике Српске у протекле двије године у РС је регистровано више од 530 нових или једну годину старих аутомобила, чија вриједност прелази 100.000 марака.

У Српској су регистровани "фераријеви", "поршеови", "астон мартинови", "хамер" и "мерцедес" модели.

Увоз

У Управи за индиректно опорезивање БиХ кажу да је лани увезено 17.678 килограма драгуљарских, златарских и предмета од племенитих метала, и то у вриједности од 6,1 милион марака.

- У 2010. години увезено је 195.894 килограма имитација драгуљарских предмета у вриједности од 3,7 милиона, а вриједност увезених ручних сатова достигла је 4,2 милиона марака - наводе и Управи и додају да је током прошле године у БиХ увезено парфема и тоалетних вода у вриједности од 14,3 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана