Најземљу води најсиромашнији

Танјуг
Најземљу води најсиромашнији

Лондон - Сјај и биједа су обиљежили 2013, а "Економист" је први пут прогласио "Државу године" и то не узимајући у обзир економске критеријуме - та земља је Уругвај.

Тражећи "нај-земљу" у протеклој години, "Економист" је изабрао државу коју води "најсиромашнији предсједник на свијету", а која је увела неке од најлибералнијих закона на свијету, отварајући планетарно значајан пут.

Нај-држава 2013. је, сматра "Економист" - Уругвај.

"Геј бракови су питање које руши границе и које је повећало глобалну људску срећу, а бесплатно је. Неколико држава је спровело ту политику 2013, укључујући Уругвај који је истовремено јединствен пошто је изгласао легализацију и регулисао производњу, продају и употребу канабиса", наводи британски магазин, примјећујући да власти Уругваја сада могу да усјмере пажњу на "теже злочине".

Према наводима "Економиста", ако би тај пут пратили и други и ако би се закони примјенили и на остале наркотике, "штета коју дрога чини свијету била би драстично смањена":

"Што је још боље, 'човјек на врху', предсједник Хосе Мухика, задивљујуће је скроман. Искреношћу каква није уобичајена за политичара, описао је нови закон као експеримент. Предсједник Мухика живи у скромном дому, вози се на посао у 'буби' и лети економском класом."

Мухика од своје плате, која износи 12.500 долара, за себе задржава десетину, односно 1.250 долара, а све остало даје у добротворне сврхе, па га зову "најсиромашнији предсједник на свијету".

Недавно је најавио да ће, по истеку предсједничког мандата, усвојити тридесетак малишана и на свој фарми их учити да се баве пољопривредом.

"Економист" примјећује да би у избору нај-државе у 2013. економски и други појединачни критеријуми могли да заварају, па би - ако би у центру пажње био БДП - у конкуренцију могао да уђе и Јужни Судан, који је забиљежио пораст од 30 одсто... прије свега захваљујући паду од 55 одсто у 2012. години!

Економски, у конкуренцији би могла да буде и Ирска, која је невјероватно мирно пребродила излазак из кризе или Естонија, која има најмањи дуг у ЕУ...

Питање је и да ли оцјењивати владе или становништво, а то је у неким случајевима, примећује "Економист", обрнуто пропорционално: "На примјер Украјина, са окрутним предсједником Виктором Јануковичем и храбрим грађанима који се смрзавају за демократију на улицама Кијева... Или, сетите се Турске, гдје су десетине хиљада протестовале против аутократије и исламизма Реџепа Тајипа Ердогана, премијера-попут-султана."

"Економист" подсјећа да те приче још нису завршене, а да фактичко стање може "за час" да се окрене и у стабилним демократијама. Британији, примећују, све у свему није ишло лоше у 2013, али Шкоти би могли да "уздрмају ствар" ако догодине одлуче да гласају о отцјепљењу...

Према неким критеријумима би у конкуренцију ушле и државе из којих нема извјештаја ни о каквој штети нити узбуђењу, па би фаворит могао да буде и Кирибати који је, примјећује магазин, "изгледа, имао баш тиху годину".

Ипак, "Економист" закључује:"Скроман, али смио, слободарски и расположен за добар провод, Уругвај је 'Држава године'. Felicitanciones!"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана