Најзадуженији Рибник, Кнежево и Берковићи

Марина Чигоја
Најзадуженији Рибник, Кнежево и Берковићи

БAЊAЛУКA - Најзадуженије општине у Републици Српској су Кнежево, Берковићи, Рибник, Лакташи, Костајница, Мркоњић Град, Градишка и Оштра Лука, а укупан дуг свих општина и градова у Српској према комерцијалним банкама и по основу емисије обвезница на крају августа износио је више од 275 милиона марака.

Према подацима Министарства финансија Републике Српске, дугови осам најзадуженијих општина у РС износе 15 одсто њихових прихода из прошле године.

Чак ни послије неколико покушаја да добијемо информацију колика су појединачна дуговања општина, из Министарства финансија нисмо успјели да добијемо конкретан одговор.

У овом министарству наводе да укупно задужење свих општина и градова у Српској у овој години износи 8,22 одсто од остварених редовних прихода у прошлој години.

- Општине и градови за отплату дугова по основу задужености код комерцијалних банака у Српској и БиХ, те емисије обвезница на крају августа требало је да издвоје 275.697.929 марака - рекли су у Министарству и додали да локалне заједнице редовно измирују доспјеле обавезе по основу домаћих задужења, изузев општине Шековићи која није донијела овогодишњи буџет у законском року.

- Највеће буџете у 2010. години имају град Бањалука, и то 147,3 милиона марака, општина Бијељина 47,3 милиона и Добој 25,6 милиона марака - рекли су у Министарству финансија.

Начелник општине Кнежево Чедо Вуковић каже да је ова општина максимално задужена и да укупан дуг тренутно износи око 5,1 милион марака. Буџет ове општине је 2,9 милиона марака.

- Тренутно имамо одређених проблема при враћању кредита, али успијевамо на вријеме да сервисирамо своје обавезе. Дуг се нагомилао јер смо радили на водоводу, путевима и расвјети - казао је Вуковић.

Начелник општине Берковићи Ранко Лучић каже да дуг ове општине тренутно износи око 400.000 марака.

- Нисмо презадужени, али имамо проблема при враћању кредита, јер се буџет општине не пуни планираном динамиком - казао је Лучић и додао да је општина подигла два кредита од по 200.000 и један од 50.000 марака.

Истакао је да су овим новцем ријешени одређени инфраструктурни проблеми, те је изграђена спортска дворана.

Дуг РС

Према подацима Министарства финансија, укупан дуг Републике Српске износи 3,4 милијарде марака.

- Од тога на унутрашњи дуг, без општина и фондова, отпада 1,3 милијарде, а на спољни дуг са општинама 2,1 милијарда марака - казали су у Министарству и додали да дуг Српске у односу на бруто друштвени производ износи 40,76 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана