Највреднији свјетски бренд и даље Кока-кола

Танјуг
Највреднији свјетски бренд и даље Кока-кола

Највреднија марка на свијету и даље је "Кока кола", али јој се ове године великим скоком приближила америчка компанија "Епл" захваљујући великој популарности паметних телефона и таблета које производи.

Од европских брендова ниједан се није пробио међу првих 10, произилази из годишњег истраживање консултационе агенције "Интербренд".

"Кока кола" прво мјесто на љествици држи још од 2000. када је и почело са прављењем листе. Тренутно се вриједност те компаније процјењује на 77,839 милијарди долара.

Вриједност "Епла" је у посљедњих годину дана повећана 129 одсто, највећи раст од свих марки, и износи 76,568 милијарди долара. Прошле године је "Епл" био на осмом мјесту.

Првих осам мјеста заузимају фирме из САД.

Иза "Кока коле" и "Епла" следе IBM, "Гугл" и "Мајкрософт", "Џенерал илектрик" (GE), "Мек Доналдс" и "Интел".

Најбоље позиционирана неамеричка марка је јужнокорејски "Самсунг" на деветом мjесту, док је на 10. мjесту "Тојота".

Од европских брендова, на највишем месту је "Мерцедес бенц", на 11. позицији, а иза њега је још једна марка аутомобила - BMW.

Међу највреднијим европским маркама претходних година је била и "Нокија", али је прошле године претрпела оштар пад и ове године се њена вриједност смањила за 16 одсто и нашла се на 19. мјесту.

Први пут се на листи нашла и једна друштвена мрежа, пошто се на 69. мјесто пробио "Фејсбук", са вриједношћу од 5,421 милијарди долара.
Најбоље позиционирана нова марка је "Памперс" на 34. мјесту, а нове су на листи такође и "Прада" и "Мастер кард".

На листи је највише брендова из области саобраћаја, укупно 13, слиједе марке из области финансијских услуга и робе широке потрошње.

Пад вриједности прошле године је претрпјела четвртина брендова на листи 100 највреднијих. Највећи удар је претрпио "Блекбери", 39 одсто.

На љествици доминирају марке из САД, којих је укупно 56.
Из Европе је 34 и то из Њемачке, Француске, Британије, Швајцарске, Италије, Холандије, Шведске, Шпаније и Финске.

Преостала мјеста заузимају брендови из Јапана, Кореје, Канаде и Мексика.
Истраживање је засновано на сложеној методологији коју је развио "Интербренд". Та фирма користи формулу која комбинује будућу снагу бренда и његову улогу у стварању тражње.

Фирме морају да имају јавно доступне финансијске податке, а трећина прихода мора да потиче из иностранства.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана