Највише задужени најсиромашнији

Глас Српске
Највише задужени најсиромашнији

БЕЧ - Истраживање Уникредит групације спроведено у централној и источној Европи, показало је да је у неколико земаља највећа задуженост забиљежена код породица с најнижим примањима, јавиле су агенције.

Међу тим земљама су: БиХ, Хрватска, Словенија, Пољска, Мађарска, Украјина и Румунија.

Висока задуженост карактеристика је свих земаља средњоисточне, транзицијске Европе.

Проценат домаћинстава која троше око трећину примања на отплату дугове највећи је у Румунији - 32 одсто, а слиједи Хрватска са 27 одсто. У Србији, на примјер, 17 одсто домаћинстава троши више од 30 одсто укупних прихода за отплату кредита.

Резултати истраживања добијени су на основу анкете од по најмање 1.000 грађана у свакој од 13 земаља региона.

Како су оцијенили у Уникредит групи, домаћинства у централној и источној Европи током 2009. године суочиће се са успоравањем раста прихода и тежим условима за позајмљивање новца, што ће довести до краја потрошачког "бума".

Представници Уникредит банке упозорили су и да је очигледно да ће кредитна криза захватити регион, истичући да се то може избјећи искључиво уз помоћ великих међународних банака.
Члан управе Уникредит групе Ерих Хампел, казао је да ће та
банка наставити финансирање огранака у земљама средње и источне Европе и одобравање кредита грађанима и компанијама.

Хампел је упутио и позив међународним банкама, Европској унији, Међународном монетарном фонду и осталим институцијама да покрену заједнички план за отклањање пријетњи од потенцијалног прекида дотока капитала и кочења привредног раста.

Чешка

У Чешкој највећи број, односно 58 одсто кредитом оптерећених грађана, на отплате троше врло мали дио плате. Чеси на кредит потроше највише до 15 одсто плате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана