Највише увезено нафтних уља, а извезено струје

Марина Чигоја
Највише увезено нафтних уља, а извезено струје

БAЊAЛУКA - У првих пет мјесеци ове године у Републику Српску највише је увезено нафтних уља, и то у вриједности од 349 милиона, и лијекова за 35 милиона марака, док је у истом периоду највише извезено електричне енергије, за 135 милиона, и нафтних уља у вриједности од 72 милиона марака.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, осим нафтних уља и лијекова, од почетка године у РС се највише увозила и електрична енергија, пиво, те пшеница.

На листи производа који су се највише увозили налазе се и кукуруз, којег је увезено за десет милиона марака, концентрати алуминијума, те цигарете, цигаре и цигароси.

Укупна вриједност десет производа који су се највише увозили у овом периоду износи 499.793.137 марака, док вриједност десет производа који су се највише извозили из РС износи 257.864.539 марака.

Поред струје, из Републике Српске највише је извезено нафтних уља, чија је вриједност 72 милиона марака, и обрађеног дрвета у вриједности већој од 12 милиона марака.

- Вриједност извезеног папира износи око 11 милиона марака, а у извозу су значајно учествовали и млијеко и павлака, те жељезне и челичне конструкције, као и шипке од жељеза или нелегираног челика у вриједности од око седам милиона марака - наводе у УИО.

Потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић каже да ови подаци говоре да је укупан обим робне размјене са иностранством незнатно смањен, али да је повећан извоз у односу на претходни период. Увоз је, додаје, смањен.

- Ово показује да се наша привреда окреће извозу. Оно што бисмо могли да унаприједимо је извоз производа прехрамбене индустрије. Осим тога, већа пажња требало би да се посвети и побољшању конкурентности извозних производа. Прерада дрвета је јако важна за Републику Српску и повећање извоза прерађеног дрвета је добар трговински показатељ - казао је Видић.

Заштита

Михајло Видић је рекао да привредници у Републици Српској тренутно највише траже заштиту пољопривредне производње, јер прекомјеран увоз пољопривредних производа угрожава домаће произвођаче.

- Дебаланс у спољнотрговинској размјени могао би да буде смањен и тако што би се у прехрамбеној индустрији више користило домаће воће, којег има довољно у резервама - рекао је Видић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана