Највише рекламација на техничке производе

Драгана Келеч
Највише рекламација на техничке производе

БAЊAЛУКA - Становници Републике Српске ове године имали су највише рекламација на техничке производе, најчешће због неисправности електричног уређаја, те неостваривања права из гарантног листа, кажу у Републичкој тржишној инспекцији.

Инспектори су за девет мјесеци ове године у трговинама извршили укупно 3.237 контрола, а због непотпуних декларација, непосједовања гарантних листова или техничких упутстава, из промета је привремено повучена роба у вриједности од 427.000 марака.

Републички тржишни инспектор Зоран Вучковац каже да потрошачи инспекцији врло често пријављују куповину неисправних техничких производа.

- Дешава се да потрошачи у трговинама не могу да остваре своје права која имају на основу гарантног листа који се добије уз купљену робу - казао је Вучковац.

Предсједник Удружења потрошача Републике Српске Драгутин Бошковић каже да се права потрошача, а самим тим и право на рекламацију, код нас слабо поштују.

- Већина притужби потрошача на трговце односи се управо на куповину техничке робе, уз коју купци обавезно морају да добију гарантни лист и рачун, што у пракси није увијек случај - рекао је Бошковић.

Додаје да је највећа грешка коју становници могу да учине када купе производ, за који се испостави да је неисправан, јесте да не сачувају рачун.

- У том случају потрошачи не могу да рекламирају тај производ - рекао је Бошковић.

Рок трајања

Главни републички здравствено-санитарни инспектор Десимир Миљић каже да ако потрошач купи производ којем је истекао рок трајања, он има право да од продавца захтијева враћање новца или нови производ са исправним роком.

- Aко продавац не жели да врати новац или не да нови производ, потрошач се обавезно треба обратити инспекцији - рекао је Миљић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана