Највише отворено трговина и кафића

Тања Шикањић
Највише отворено трговина и кафића

БAЊAЛУКA - Од укупног броја новоотворених предузећа у Републици Српској током прошле године, најзаступљеније су трговина те угоститељске радње.

Према подацима Пореске управе Републике Српске, лани је отворено укупно 4.316 нових предузећа, од чега 1.029 субјеката који се баве трговинском дјелатношћу.

- Међу трговинским предузећима највише је самосталних трговинских радњи, којих је основано чак 867 - наводе из Пореске управе.

Додају да је услужна дјелатност била нешто мање заступљена у односу на трговинску те је у Српској прошле године укупно отворено 854 угоститељских објеката, од којих највише кафе-барова, и то 514.

У истом периоду затворено је 85 угоститељских објеката и 691 предузеће које се бавило трговином.

За производну дјелатност прошле године се опредијелило 229 субјеката, међу којима је највише новоотворених предузећа која се баве производњом и прерадом дрвета.

Члан Удружења економиста Републике Српске СЊОТ Милош Тодоровић каже да се масовно отварање трговина у РС може објаснити релативном лакоћом покретања ове дјелатности с обзиром на то да власнику трговине нису потребна посебна знања, скупа опрема, као ни врхунски стручњаци за отварање трговине.

Додаје да у Српској постоји потреба за покретањем производних предузећа.

- Међутим, да бисте се бавили производњом, потребна вам је опрема, сировине, специјалистичка знања, подршка државе и локалне заједнице, која је најчешће само декларативна - каже Тодоровић.

Како истиче Тодоровић, дјелатности које тренутно имају највеће шансе за успјех, осим пољопривреде, јесу машинска производња и производња повезана са електроиндустријом.

- Неопходно је усмјерити се на дјелатности које стварају нову вриједност, а то је производња. Потребно је створити атмосферу у којој ће се сваки потенцијални предузетник, умјесто трговином и угоститељством, хтјети да се бави производњом - каже Тодоровић и додаје да је тренутно ситуација обрнута.

За разлику од ранијих година, у прошлој години у Републици Српској регистрована су само три предузећа, чија је дјелатност коцкање и клађење.

Дјелатност

Трговинска

Угоститељска

Пољопривредна

Основано предузећау 2010. год

1.029

854

164

Одјављено предузећау 2010. год. 

691

85

24

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана