Највише новца извучено из Мађарске, Хрватске и Србије

Вечерњи лист
Највише новца извучено из Мађарске, Хрватске и Србије

Загреб - Стране банке су од половине прошле до половине ове године смањиле своју изложеност у шест земља средње и источне Европе за приближно 53 милијарде долара, односно 4,8 одсто бруто друштвеног производа (БДП) тих земаља, наводи Банка за међународна поравнања (БИС).

Највеће смањење - од око 40 одсто поменуте суме забиљежено је у Мађарској, што одговара противвриједности 14,2 одсто мађарског БДП-а.

Одмах након Мађарске налази се Хрватска, гдје је у годину дана изложеност страних банака пала за 8,4 одсто хрватског БДП-а, па произлази да су банке повукле из Хрватске 27 милијарди куна, односно 3,6 милијарди евра, што је много више него што се мислило, пише “Вечерњи лист”.

На трећем мјесту према повученом банкарском капиталу је Србија у којој је изложеност страних банака пала 7,7 одсто БДП-а.

Највећи добитник је Словачка, у коју се слио капитал банака у противвриједности 5,9 одсто БДП-а.

- Свако извлачење капитала порука је инвеститора да се новац не може оплодити и стога га пребацују у друге земље. Ако су подаци БИС-а тачни, произлази да су инвеститори процијенили да су Мађарска, Хрватска и Србија ризичне - оцијенио је аналитичар Економског института и члан Савјета Хрватске народне банке Жељко Ловринчевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана