Највиша просјечна плата у РС за април 1.475 КМ

Срна
Највиша просјечна плата у РС за април 1.475 КМ

БАЊАЛУКА- Највиша просјечна нето плата у Републици Српској у априлу исплаћена је у подручју финансијске дјелатности и дјелатности осигурања и износила је 1.475 КМ, док је најнижа, у износу од 693 КМ, била у подручју дјелатности пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерство и угоститељство.

Просјечна мјесечна плата након опорезивања у Републици Српској исплаћена у априлу износила је 978 КМ, док је просјечна мјесечна бруто плата износила 1.518 КМ, саопштено је из Републичког завода за статистику.

"Просјечна плата након опорезивања исплаћена у априлу ове, у односу на исти мјесец претходне године, номинално је већа за 3,4 одсто, а реално за 2,8 одсто, док је у односу на март ове године номинално остала на истом нивоу, а реално је већа за 0,7 одсто", појаснили су из Завода.

У априлу ове године, у односу на исти мјесец лани највећи номинални раст плате након опорезивања забиљежен је у подручјима умјетност, забава и рекреација 11,4 одсто, стручне, научне и техничке дјелатности девет одсто и грађевинарство 7,6 одсто.

У истом периоду смањење плате након опорезивања, у номиналном износу, забиљежено је у подручјима дјелатности пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерство и угоститељство од 0,2 одсто, те информације и комуникације 0,1 одсто.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана