Највећи пакет штедње у историји

Танјуг
Највећи пакет штедње у историји

БЕЧ - Aустријска коалициона влада, коју чине Социјалдемократска партија (SPO) и Народна странка (OVP), договорила је највећи пакет мјера штедње у историји ове земље, пренио је Танјуг.

Ради се о петогодишњем плану штедње који предвиђа укупну уштеду од 26,5 милијарди евра.

Пакет штедње садржи мјере за смањење државне потрошње и повећање пореских прихода. Тако ће кроз нове порезе бити убрано 7,5 милијарди евра, покрајине ће морати да остваре уштеду од укупно 5,2 милијарди евра, а остатак отпада на уштеду савезне државе.

Око 70 одсто пакета су мјере штедње, а 30 нови порези. Пошто је 2012. већ почела, у овој години планирана штедња износиће само пола милијарде евра, док ће сваке даље године уштеде расти. Посебно велике потенцијале за штедњу влада је видјела у пензијама, гдје намерава да уштеди 7,3 милијарди евра, и код државних службеника - 1,5 милијарди евра.

Када је ријеч о државним службеницима, влада је одредила да идућих година неће бити повећања плата, што ће уштедјети држави 206 милиона евра. Поред тога, предвиђено је да мјеста пензионисаних службеника више не попуњавају, осим када је ријеч о полицији, судијама, државним тужиоцима и наставницима, и финансијској полицији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана