Највећи пад у грађевинарству

Марина Чигоја
Највећи пад у грађевинарству

Бањалука - Доступни подаци за четврти квартал прошле године указују на наставак негативних трендова у економији БиХ, уз знатно погоршање стања у грађевинарству.

Наводи се то у информацији о кретању макроекономских показатеља за 11 мјесеци прошле године коју је урадила Дирекција за економско планирање (ДЕП) БиХ.

- Пад грађевинарства додатно је продубљен у новембру 2012. када је забиљежена негативна стопа извршених радова од 22,5 одсто у ФБиХ, те 31,8 одсто у РС - наведено у информацији.

Настављен је и тренд слабљења индустријске производње, тако да је БиХ за 11 мјесеци забиљежила пад производње од 5,3 одсто у односу на исти период 2011. године.

- Главни разлог смањења индустријске производње је слабљење извозне тражње што је резултирало смањењем извоза и самим тим падом производње у прерађивачкој индустрији од 4,5 одсто. Поред тога, сектори рударства и производње електричне енергије који су детерминисани домаћом тражњом такође биљеже смањење производње у односу на претходну годину - истиче се у информацији.

Са слабијим обимом пословне активности, нарочито у области грађевинарства, трговине и индустрије, број запослених се наставио смањивати.

- Најизраженије смањење броја запослених особа у октобру је регистровано у грађевинарству и то за 9,5 одсто, хотелима и ресторанима за 4,3 одсто, у прерађивачкој индустрији 1,5 одсто, те трговини на велико и мало за два одсто у односу на исти период 2011. године. То је утицало да административна стопа незапослености у октобру износи 44,3 одсто - истиче се у информацији.

Просјечна нето плата у БиХ је скромно увећана у октобру 2012. године, али је због раста цијена реални раст просјечне плате био готово непромијењен.

У информацији ДЕП-а се наводи да је инфлација у првих једанаест мјесеци прошле године износила 2,1 одсто, а највише су поскупјели храна, безалкохолна пића и транспорт.

Спољнотрговински дефицит

Извоз из БиХ за 11 мјесеци прошле године износио је 7,3 милијарде КМ и у односу на исти период 2011. године доживио је пад од 3,5 одсто. Увоз БиХ у истом периоду износио је 14 милијарди КМ и у поређењу са истим периодом такође је доживио благи пад од 0,5 одсто.

- Трговински дефицит за првих 11 мјесеци 2012. године достигао је вриједност од 6,7 милијарди КМ и у поређењу са 2011. годином већи је за 3,6 одсто. Покривеност увоза извозом је износила 51,8 одсто - истиче се у информацији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана