Највећи извоз намјештаја у историји РС

Маријана Миљић
Највећи извоз намјештаја у историји РС

Бањалука - Производња намјештаја у Српској наставила је извозну експанзију, а у прошлој години је на инострана тржишта пласирала производе вриједне скоро пола милијарде марака, што је најбољи резултат у њеној историји.

Статистика показује да је прошлогодишњи извоз производа од дрвета и намјештаја достигао 491,87 милиона марака и порастао за 58,46 милиона или 13,5 одсто у односу на претходну годину.

Иако је увоз истовремено имао нешто већи раст који је достигао 16,6 одсто, односно 113,85 милиона КМ, овај сектор и даље биљежи рекордан суфицит. Прошле године је извоз намјештаја надмашио увоз за чак 378,02 милиона КМ. Покривеност увоза извозом износила је чак 432 одсто чиме се не може похвалити ниједна грана привреде РС.

Наш намјештај углавном завршава у земљама Европске уније, а прве на списку купаца су Њемачка и Италија. Велики интерес за асортиманом произвођача из РС влада и у земљама региона које су значајно тржиште за домаћу индустрију намјештаја.

Секретар Удружења шумарства и прераде дрвета Привредне коморе РС Лазо Шиник истиче да индустрија намјештаја наставља да биљежи позитивне резултате, а посебно када је ријеч о спољнотрговинској размјени.

- Остварујемо двоцифрене годишње стопе раста извоза, а лани је он износио 13,5 одсто. Извоз производа од дрвета повећан је за 12,5 одсто, а намјештаја 15 процената. Домаће фирме лани су пласирале ове производе у вриједности од скоро 492 милиона марака, што је највећа вриједност од када постоји РС. Од укупне вриједности свих извезених производа из РС на област прераде дрвета и производње намјештаја отпада 17,2 одсто - казао је Шиник.

Он је истакао да је најважније да буде задржана стопа раста извоза, наводећи да има простора да овај сектор оствари још боље резултате.

- Раст производње одразио би се и на повећање броја запослених у сектору шумарства у РС који тренутно броји око 15.000 радника - истакао је Шиник.

Директор фирме "Гаврановић" из Приједора, која се бави производњом намјештаја, Перо Гаврановић каже да су 2016. имали много посла и да је иста ситуација и у овој години.

- Мали застој имали смо у фебруару, али смо наставили са производњом. Радимо за купца из Аустрије и посла нам не мањка. Задовољни смо. Добијамо и пројекте тако да немамо разлога да се жалимо - казао је Гаврановић и додао да је ово једна од најперспективнијих грана привреде РС и да треба подстицати произвођаче да достигну што већи степен финализације производа.

Снабдијевање сировином

Влада РС је крајем прошле године донијела одлуку о утврђивању критеријума и начину расподјеле шумских дрвних сортимената како би "Шуме РС" праведно распоредиле сировину свим дрвопрерађивачима.

- Уговорене су количине сировине за прву половину ове године, а настојаћемо да отклонимо све уочене недостатке у вези са критеријумом како бисмо дошли до модела који ће допринијети расту производње - казао је Лазо Шиник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана