Највећи губици Електрокрајине

Миросалв Филиповић
Највећи губици Електрокрајине

БAЊA ЛУКA - Генерални директор "Електропривреде Српске" Бранислава Милекић изјавила је да од дистрибутивних предузећа у Српској највеће губитке електричне енергије има "Електрокрајина", од 21,22 одсто.

Према њеним ријечима, у прошлој години проценат губитака електричне енергије укупно за сва електродистрибутивна предузећа на нивоу "Електропривреде РС" је 17,3 одсто, што је нешто мање у односу на 2007. годину, а крећу се од 11,85 одсто, колико износе губици "Електро Добоја", до 21,22, колико износе губици "Електрокрајине".

Губици "Електро-Бијељине", "Електро Херцеговине" и Дистрибуције "Пале" крећу се у овом процентуалном распону.

- Највеће дистрибутивне губитке има предузеће "Електрокрајина", због чињенице да ово предузеће карактерише веома дуг период неулагања у дистрибутивну мрежу и разуђеност географског подручја на којем функционише - навела је она.

Подсјетила је да је "Електрокрајина" ранијих година имала знатно веће губитке.

Међутим, директор "Електрокрајине" Жељко Ковачевић каже да губици струје у овом предузећу износе 20,2 одсто.

- У посљедње двије године смо смањили губитке за 50 одсто, много је уложено у дистрибутивну мрежу, али то још није довољно због величине подручја и 300.000 наших потрошача - рекао је Ковачевић.

Он каже да је предузето низ мјера како би се смањили губици струје, повећала наплата и спријечила крађа струје.

- Планирамо да ове године имамо губитке мање од 16 одсто - нагласио је Ковачевић.

Због технолошког процеса дистрибуције струје одређени проценат губитака је неминован, а на бази расположивих студијских анализа он се креће од осам до девет одсто.

Милекићева каже да, осим техничких губитака који су неминовна појава дистрибуције електричне енергије, значајан удио представљају губици изазвани неовлашћеном потрошњом, односно крађом струје, неисправним мјерним уређајима, те "неадекватним димензионисањем дистрибутивне мреже".

У "Електропривреди Српске" истичу да активности на смањењу дистрибутивних губитака обухватају читав низ појединачних мјера.

- Мјере су обједињене у документ под називом "Јединствени оперативни план смањења дистрибутивних губитака", на основу којег су дистрибутивна предузећа донијела властите акционе планове за његово провођење - рекла је Милекићева.

"Електропривреда Српске" је формирала мјешовите тимове који обављају ванредне контроле мјерних уређаја у електродистрибутивним предузећима, тако што запослени из других предузећа обављају контроле у неком од дистрибутивних предузећа.

Контроле

У 2008. години редовним и ванредним контролама откривено је 430 случајева крађе струје, при чему је обрачуната неовлашћена потрошња у укупном износу од 640.300 марака. Измјештено је изван објекта укупно 7.741 мјерно мјесто, а баждарено је 32.040 бројила којима је истекао рок важења баждарског жига, наводе у "Електропривреди Српске".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана