Највећи банкарски колапс у Русији

Taнјуг
Највећи банкарски колапс у Русији

Москва - Банкрот руске Мастер банке, којој је централна банка прије два дана одузела лиценцу, највећи је банкарски колапс у Русији у постсовјетској ери, преносе агенције.

Банка Русије је 20. новембра одузела лиценцу за обављање банкарских операција московској кредитној организацији Мастер банка.

У Банци Русије су објаснили да је лиценца одузета због лажних података и сумњивих трансакција.

Сутрадан је постало познато да је Мастер банка била увучена у сумњиве операције најмање 10 година.

Мастер банка такође није радила у складу са законом у области борбе против прања новца стеченог криминалом и финансирања тероризма у дијелу који се односи на идентификацију клијената.

Банке у Русији пропадају често, али се углавном ради о пропасти малих кредитних институција које не могу да нанесу штету финансијском систему земље.

Први пут у Русији је једна банка од три милиона клијената изгубила лиценцу. Мастер банка је у великој мјери била усмјерена на рад са физичким лицима. Не само да је износ осигураних кредита премашио 30 милијарди рубаља (нешто мање од милијарду долара), него је банка имала и највећу мрежу банкомата у Русији - око 2.800.

Велики број тговинских радњи, хотела, ресторана, али и неке странке, користили су картице Мастер банке приликом исплате плате, пренијела је агенција Риа новости.

Послије објављивања вијести о одузимању лиценце, испред затворених пословница су се формирали дуги редови клијената који су покушавали да сазнају шта ће бити са њиховим улозима.

Према ријечима првог замјеника централне банке Алексеја Симановског, имовина банке можда неће бити довољна за исплату свих осигураних улога. Привремена управа Мастер банке одлучила је да у периоду од 20. новембра до 2. децембра 2013. године не примјењује санкције за правна и физичка лица која не плате рату кредита на вријеме, саопштила је Банка Русије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана