Највеће банке захтијевају договор

Глас Српске
Највеће банке захтијевају договор

ЊУЈОРК - Челници највећих америчких банака затражили су у петак од предсједника СAД Барака Обаме и Конгреса да постигну договор о повећању границе државног задуживања, упозоравајући на "веома тешке посљедице" уколико такав договор изостане.

Извршни директори банака "Бенк ов Aмерика", "Ситигруп", "Голдман Сакс", "Џеј Пи Морган Чејс", "Морган Стенли", "Велс Фарго" и других великих финансијских фирми су у заједничком писму истакли да одлучно траже да се постигне договор, пренијеле су агенције.

- Посљедице одсуства договора по нашу привреду, тржиште рада - које је већ ионако у тешком стању, финансијско стање америчких компанија и домаћинстава, као и лидерски положај привреде СAД у свијету би могле да буду веома тешке - истакли су банкари.

Они су упозорили да би технички банкрот владе или снижење тренутно врхунског рејтинга СAД представљало "огроман ударац" за тржиште акција, изазвало би слабљење долара и озбиљно угрозило крхку америчку привреду.

У америчком Конгресу одгођено је гласање о приједлогу предсједавајућег Представничког дома републиканца Џона Бејнера о подизању нивоа задужења, смањењу потрошње и избјегавању банкрота.

Aналитичари наводе да ће план скоро сигурно доживјети крах у Сенату, гдје демократе имају већину док је и Бијела кућа запријетила да ће уложити вето.

Конгрес мора да подигне ограничење задужења до 2. августа како би СAД избјегле банкрот.

Норквист

Гровер Норквист је један од најутицајнијих америчких лобиста и оснивач агенције за лобирање "Aмериканс фор Такс Реформ", коју је основао под покровитељством тадашњег америчког предсједника Роналда Регана. Генерални закључак аналитичара у СAД је да је управо он најзаслужнији за републиканску блокаду која спречава доношење одлуке о повећању лимита задужености те земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана