Највећа зарада од трговина и кафића

Марина Чигоја
Највећа зарада од трговина и кафића

БAЊA ЛУКA - Од почетка године у Републици Српској највише је отворено нових трговина, кафића, те предузећа из области коцкања и клађења, што значи да је бављење услужним дјелатностима данас најпрофитабилније.

Према подацима Пореске управе РС, ове године отворено је 725 трговина, 414 кафића и 300 кладионица и коцкарница.

Предсједник Секције за макроекономију у Удружењу економиста РС "СЊОТ" Стево Пуцар сматра да ово јасно показује да су услуге данас најпрофитабилније дјелатности.

- О томе и говоре подаци да је највише регистровано предузећа из тих области. То се јасно види и из ранг-листе Свјетске банке "Дуинг бизнис", гдје је БиХ на зачељу листе по атрактивности за започињање бизниса - истакао је Пуцар.

Он каже да су услови за пословање лоши у цијелој БиХ, а да би се то промијенило, потребно је да се промијени комплетна привредна структура.

- Српска је нешто боља и једноставнија од ФБиХ, мада и код нас још увијек постоји доста препрека у пословању. Стварање додатне вриједности углавном зависи од тога колико се знања уграђује у производе, тако да је реструктурисање наше привреде потребно у том правцу - рекао је Пуцар.

У свијету, каже Пуцар, најпрофитабилније гране су оне које су засноване на уграђивању знања у производе, а ми своје капацитете у тој области недовољно користимо.

- Имамо универзитете, институте, привредну структуру која би се могла оријентисати ка таквој производњи и то је оно што гарантује дугорочан раст привреде и животног стандарда, али ми то недовољно користимо - каже Пуцар.

Предсједник Удружења послодаваца РС Здравко Остојић каже да су у РС најпрофитабилнија велика предузећа која имају монопол, али да добро пролазе и они који продају увозне производе којих нема на нашем тржишту.

- Вјешти трговци и велики трговачки центри код нас сигурно добро пролазе, док мањи предузетници имају доста проблема да опстану. Када су у питању угоститељи, постоји велики број оних који добро раде и чине то у складу са законом, што је за похвалу - казао је Остојић.

Обвезници

Према подацима Пореске управе РС, од почетка године у Српској су регистрована 6.042 пореска обвезника, док је у истом периоду са радом престало 3.177 пореских обвезника. Од почетка године, од свих предузећа, највише је затворено трговина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана