“Највећа превара икада”

Дојче веле
“Највећа превара икада”

Лондон -- Свакога дана у 11 часова у Лондону се одлучује о вриједности новца.

 

Уколико се то не уради на основу реалних одлика привреде, него на основу мутних интереса, добије се превара која утиче на безмало сваког становника у свијету.

Барклиз банка је трећа по величини у Великој Британији, али је у недавној анализи Универзитета у Цириху проглашена за најутицајнији концерн свјетске привреде.

Прошлог мјесеца су Британска финансијска контрола и министарство правде те амерички надзорни орган за финансијско тржиште CFTC казнили су Барклиз банку са рекордном казном од 450 милиона долара, јер је манипулисала такозваним Либором.

Од Либор каматне стопе зависе и финансијско тржиште и привреда зоне у којој се користе амерички долар и енглеска фунта. Она се одређује сваког дана на основу информација 16 највећих банака и требало би да буде усклађена са реалним условима на тржишту.

Објављује се увијек у 11 сати по лондонском времену. Барклиз банка је манипулисала и вриједношћу Еурибора, што је каматна стопа за тржиште на коме се плаћа евром.

Висина казне је одређена само за период од 2007. па до данас, мада се зна да је ова манипулација постојала и раније. Служећи се њоме, Барклиз банка је остваривала добит на тржишту новца која се сматра несразмјерно већом од казне.

Још важнија је чињеница да је за све вријеме пословања на основу манипулисаних вредности цијене новца за међубанкарске позајмице цјелокупна свјетска привреда функционисала на погрешним темељима.

Посљедице ове преваре су тренутно несагледиве. Главни руководиоци Барклиз банке поднијели су оставке и у документу написаном почетком јула написали да жале због свог поступка и да до њега није смјело да дође.

Медији су као главног кривца окарактерисали генералног директора, Американца Боба Дајмонда. Он је, међутим, објавио разне документе који показују да су у све биле умјешане и британска Централна банка и влада.

Финансијски инспектори САД, Европе и Јапана, у међувремену су дошли до закључка да је у читавој превари учествовало најмање 20 великих свјетских банака, а у осумњичене спадају и „Бенк ов Америка”, „Кредит свис” и „Дојче банк”.

Очигледно је да сада сви који су учествовали у превари гледају да добију на времену и припремају све могуће одступнице.

Не полази се од тога да ће он много допринети расвјетљавању саме преваре, јер је његов задатак да преиспита принципе пословања банке и напише нове смјернице за њен даљи рад.

Једна од банака око којих се „стеже обруч” истраге поводом највеће преваре у историји јесте и Лојдс, пише Ханделсблат.

Ова британска банка је саопштила да су њени представници „од разних органа власти” добили позиве на разговоре у вези са манипулацијама Либором.

Лојдс је саопштио да је интерно већ почео истрагу у вези са тим, али да не може да процијени колико дуго ће она трајати. Иначе, овом концерну не иде баш најбоље, јер се налази у минусу од 640 милиона фунти, то је, кажу представници Лојдса, резултат ослањања на погрешне савјетнике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана