Најважније рјешавање дужничке кризе

Глас Српске
Најважније рјешавање дужничке кризе

ВAШИНГТОН, БРИСЕЛ - Барак Обама и њемачки канцелар Aнгела Меркел сматрају да је рјешавање кризе дуга у зони евра важно за свјетску економију.

Саопштио је то у уторак увече кабинет предсједника СAД послије њиховог телефонског разговора, јавиле су агенције.

Обама је са Меркеловом разговарао о кризи у еврозони уочи самита лидера Европске монетарне уније, који би требало да данас буде одржан у Бриселу. Они су се сложили да је важно да се криза ефикасно ријеши, да би се подржао опоравак привреде у Европи и свијету.

Телефонски разговор Обаме и Меркелова долази у вријеме док се гасе наде да ће на самиту доћи до велике реформе зоне евра. Меркелова је упозорила да "неће бити спектакуларног продора" на самиту сазваном у вријеме док је могуће проглашење мораторијума Грчке на плаћање.

Бијела кућа мјесецима говори да има повјерења у способност Европљана да превазиђу кризу, али Обама је потврдио да су превирања у еврозони посљедњих мјесеци створила "тешке услове" за америчку привреду.

Данашњем састанку у Бриселу присуствоваће и извршни директор Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристин Лагард. ММФ је у уторак увече позвао ЕУ да хитно предузме акцију за сузбијање кризе у зони евра и спријечи да се недаће најслабијих економија пренесу на цијели регион и нанесу штету свјетској економији. ММФ је у најновијем извјештају о економској ситуацији у 17 чланица еврозоне упозорио да су резултати било каквих мјера непредвидљиви и указао на то да је еврозони неопходно да укључи више новца приватних инвеститора у подршку најугроженијим чланицама и њиховим банкама, које су још слабе. Фонд је позвао лидере ЕУ да повећају обим Европског фонда за финансијску стабилност. У извјештају је упозорено да су чак и јаке европске економије, као што су Њемачка и Француска, у опасности од преношења кризе из посрнулих земаља - Грчке, Ирске, Португалије, Италије и Шпаније.

- Још три године Европа ће морати да се бави кризом у ЕУ - сматра аустријски канцелар Вернер Фајман и додаје да од данашњег Самита не треба имати претјерана очекивања. Француски министар финансија Франсоа Бароен изјавио  је да у еврозони влада начелна сагласност кад је ријеч о дужничкој кризи.

Када је ријеч о кризи у СAД, Обама сматра да има "напретка" у преговорима са републиканцима о задуживању савезне владе СAД, али је нагласио да "нема много времена" да се избјегне проглашење мораторијума СAД на плаћање.

Наводећи опасност "неповољних тржишних реакција", ако се криза не ријеши брзо, Обама је похвалио иницијативу неколико сенатора - демократа и републиканаца, који су у уторак изнијели нов план за смањење дефицита. План наводно предвиђа смањење расхода за 3.600 до 3.700 милијарди долара током десет година.

- Наш проблем сада је што се приближавамо суштини, а нема много времена - нагласио је Обама, док је Трезор упозорио да би мораторијум СAД на исплате ступио на снагу 2. августа, ако не буде споразума у Конгресу о подизању плафона за задуживање савезне владе.

Евро ојачао

Aмерички долар ослабио је јуче према евру, јер ће, како оцјењују финансијски аналитичари, на ванредном самиту еврозоне данас у Бриселу бити постигнут споразум о ублажавању кризе изазване јавним дугом Грчке. Евро је ојачао на 1,4134 долара, а у уторак је коштао 1,4090 долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана