Најуспјешније предузеће НИС

Агенције
Најуспјешније предузеће НИС

Београд - Најуспјешније српско предузеће у прошлој години била је Нафтна индустрија Србије (НИС), док је највећи губиташ „Ју-Ес стил Србија”, саопштила је Агенција за привредне регистре Србије, преносе агенције.

НИС заузима прво мјесто на АПР-овој листи „Сто нај…” привредних друштава, захваљујући пословним приходима од 192 милијаде динара (око 1,6 милијарди евра) и нето добитком од 41 милијарде динара (око 284 милиона евра) у 2011, који је чак за 146,3 одсто повећан у односу на 2010. годину, када је такође био најуспјешнији.

Листа најуспјешнијих сачињена је на основу анализе редовних годишњих финансијских извјештаја за 2011.годину за скоро 92.000 привредних друштава у земљи.

На другом мјесту на листи успјешних предузећа су “Електропривреда Србије” са приходом од 126 милијарди динара, а сљеди “Телеком Србија” са приходом од 87 милијарди динара.

Сто најпрофитабилнијих предузећа у српској привреди учествују са 23,5 одсто, а у укупном броју запослених са 11,2 одсто.

Највећи губитак прошле године имала компанија “Ју-Ес стил Србија” од 16 милијарди динара, слиједи “Галеника” са губитком од 12 милијарди динара, а међу губиташима су и “Петрохемија”, “Азотара” Панчево, “Агрожив”, “Фијат -аутомобили Србија”, “Хемофарм” из Вршца...

Највећи губиташи чине половину губитка укупне привреде Србије и запошљавају 7,4 одсто укупног броја радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана