Најугроженији мали добављачи

Јасмина Перишић
Најугроженији мали добављачи

Сарајево, Загреб - Власти у БиХ немају много могућности за реакцију у вези са кризом која потреса хрватски концерн "Агрокор" који и на нашем простору има обимне послове, оцијенили су представници пословне заједнице.

- Наша држава, било да је ријеч о РС или БиХ, није у могућности да посегне за интервенцијом. Вјерујем да ће најављени састанци бити формалност и сумњам да могу имати било какву снагу - рекао је потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић.

Премијер ФБиХ Фадил Новалић заказао је за данас састанак са представницима Савјета министара БиХ, амбасадором Хрватске у БиХ Иваном дел Векиом и представницима "Агрокорових" кћерки фирми у БиХ како би сагледали ситуацију насталу због финансијских проблема у хрватском концерну. Састанак са истом тематиком за ову седмицу су најавили и из Владе РС.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је да директори компанија из састава "Агрокора" имају дужност да припреме информације о стању у предузећима, броју запослених и дуговима према добављачима.

- Према процјенама, дуговања су најмање 250 милиона КМ. Погођено је више стотина добављача из БиХ - рекао је Шаровић.

Због финансијских проблема који су "Агрокор" бацили на кољена могуће су посљедице на јавне приходе у БиХ, домаће добављаче и запослене у "Конзуму" и повезаним предузећима.

- Мислим да ће много мањих фирми имати проблема, јер када се наплаћују дугови у првом реду су банке и већи добављачи, а мањи увијек остану посљедњи и често не стигну да наплате потраживања. Колико видим, на сцени је покушај да добављачи пролонгирају наплату и да опросте дио дуга. Наши добављачи нису у могућности да то учине, јер су и до сада имали дуге рокове наплате који су се протезали и на шест мјесеци. Моја фирма је претпрошле године радила са "Конзумом" и ниједан рачун није наплатила прије шест мјесеци. Прошле године је престала да ради с њима, а ове сам им понудио авансну уплату, они су то одбили - каже Васић и додаје да у вези са најављеним састанцима с њима нико није контактирао иако су превареним добављачима били сервис у сличној ситуацији са словеначким "Тушом".

Финансијска агенција Хрватске потврдила је да су јуче деблокирани сви рачуни "Агрокора". Трговачки суд у Загребу именовао је прије тога Анту Рамљака за ванредног повјереника "Агрокора" и забранио пљенидбу, покретање и вођење парничних, управних и поступака осигурања против концерна, чиме је омогућена деблокада рачуна концерна и његових фирми. Рамљак је рекао да су добили тежак задатак.

- Пред нама је битка за "Агрокор", раднике и добављаче. Пред нама је битка да се ово не прелије на читаву привреду и остатак регије. Сви смо угрожени. Ово је озбиљна ситуација, пријети нам врло озбиљан економски проблем - рекао је Рамљак и додао да ће на састанцима с добављачима и банкама покушати да обезбиједи плату радницима до недјеље.

"Агрокор" има проблем са ликвидношћу због нагомиланих дугова у износу од шест милијарди евра, а више од половине односи се на руску Сбербанку.

Добављачи и кредит

Премијер Хрватске Андреј Пленковић рекао је јуче да ће добављачи наставити да снабдијевају робом "Агрокор".

- Добављачи су се усагласили да средства прво буду дозначена онима који су и сами у блокади. Шест банака је спремно да одобри "Агрокору" 150 милиона евра кредита како би била обезбијеђена ликвидност концерна. Тим новцем били би исплаћени добављачи и обезбијеђене плате радницима - истакао је Пленковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана