Најтраженији мањи станови и плацеви

Марина Чигоја
Најтраженији мањи станови и плацеви

БAЊA ЛУКA - Тржиште некретнина у Републици Српској, крајем прошле и почетком ове године, почело је да излази из кризе, а тренутно су најтраженији и најпродаванији плацеви, те мањи станови, кажу у агенцијама за промет некретнинама.

Позитивни помаци на тржишту некретнина РС, кажу у агенцијама, забиљежени су током новогодишњих и божићних празника, када се већи број људи из РС и БиХ који живе у иностранству одлучивао за куповину грађевинског земљишта и станова.

У бањолучкој агенцији за продају некретнина "Сензор" истичу да је продаја крајем децембра била веома добра, као и да се тај тренд задржао и у првим данима 2010. године.

- Иако цијене станова у Бањој Луци остају непромијењене већ мјесецима, продаја је за сада добра. Станови у старијој градњи коштају око 1.800 марака, док нови у просјеку коштају око 2.500 марака по квадрату - казао је власник агенције "Сензор" Манојло Поповић.

У посљедње вријеме, каже, влада велико интересовање за грађевинско земљиште, чија се цијена, у зависности од дијела града, креће око 40 марака за квадратни метар.

- У околини Бање Луке плац од око 500 квадрата може да се купи за око 20.000 марака. С обзиром на то да су у самом граду плацеви јако скупи, траженији су они који су неколико километара удаљени од центра града - казао је Поповић.

Власник агенције "Марић некретнине" из Модриче Емилија Марић каже да су током празника плацеве највише куповали људи из РС и БиХ који живе у иностранству.

- Плацеви од 500 квадратних метара у центру се крећу између 30 и 40 хиљада марака - казала је Марићева.

Када је у питању продаја кућа и станова у Модричи, Марићева је рекла да је интересовање за њих и даље слабо, а и они који купују углавном траже мање половне станове.

- Квадрат стана у старијој градњи продаје се по цијени од 800 до 1.100 марака, док је за нове станове потребно издвојити од 1.200 до 1.400 марака за квадрат - нагласила је Марићева.

У агенцији за продају некретнина "Твико" из Требиња кажу да, иако се криза у грађевинском сектору још увијек осјети, у посљедња два мјесеца продато је чак 60 станова.

- Станови у новоградњи коштају од 1.620 до 2.000 марака, као и раније, али је потражња сада много већа него што је била прије неколико мјесеци. Најтраженији и најпродаванији су мањи станови до 60 квадрата. Тражени су и плацеви у атрактивним градским зонама, за који у просјеку треба издвојити око 200 марака за квадратни метар - казао је власник "Твика" Васо Милић.

Процјене

У агенцијама за продају некретнина процјењују да ће продаја ове године бити боља него лани. У прилог овоме, додају, иде и чињеница да се цијене некретнина нису већ дуже вријеме мијењале, али је продаја сада много боља него прије неколико мјесеци. Очекују да би ове године грађевински сектор могао да забиљежи и прве позитивне пословне резултате од почетка кризе, крајем 2008. године. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана