Најтеже у Шпанији

Глас Српске
Најтеже у Шпанији

БЕОГРAД - Поједине земље еврозоне чекају нове економске невоље, предвиђају стручњаци. Сви страхују од раста броја незапослених и социјалних немира, преноси РТРС.

У 27 земаља чланица Европске уније, само у јануару, стопа незапослености била је 7,6 одсто. Тај просјек, међутим, крије забрињавајуће податке у неким земљама, прије свих у Шпанији.

Не тако давно, велики редови испред шпанских агенција за запошљавање били су незамисливи. Рецесија не бира, па се тако Шпанија са стопом незапослености од 15,5 одсто нашла на врху табеле.

Прогнозе су суморне. Незапосленост ће достићи чак двадесет процената. Зато многи, који на посао чекају мјесецима, полако губе наду.

Шпанија је посебно тешко погођена свјетском економском кризом, нарочито у грађевинској индустрији. Централна банка наводи да ће бруто национални производ бити мањи за три одсто, и да ће буyетски дефицит далеко надмашити ограничења, наметнута чланством у еврозони.

Незадовољство влада и у Италији. Радници на протесту у Риму траже од владе више новца за отварање нових радних мјеста. Индустрија је угрожена, па се радници масовно отпуштају. У јануару и фебруару, без посла је остало 350 хиљада људи, дупло више него прошле године.

Није све тако црно. "Има позитивних вијести, али мало", признају министри финансија Европске уније".

Охрабрује раст потрошње домаћинстава, али је ситуација на тржишту рада гора, а стопа незапослености у Унији највиша је у посљедње три године.

Ризик постаје стварност

- Ова година биће компликована. Прогнозе потврђују да се ризици претварају у стварност. Инфлаторни притисци и даље расту и одлучили смо да смањимо каматну стопу -  рекао је гувернер Европске централне банке Жан Клод Трише.

Одговор овог пута је смањење каматне стопе за 0,25 одсто. Већина аналитичара очекивала је више, али подсјећају да је то шесто смањење за шест мјесеци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана