Најтеже у огранку Агрокора у БиХ

Глас Српске
Најтеже у огранку Агрокора у БиХ

Загреб - Повјереник Владе Хрватске за "Агрокор" Анте Рамљак рекао је да ће тај посрнули концерн бити разбијен на дијелове, да ће ланац "Конзум" бити спасен, те да је тренутно најтежа ситуација у БиХ.

Говорећи о плану за опоравак "Агрокора", Рамљак је казао да компаније које послују у његовом саставу у Словенији и Србији раде добро, а да је најсложенија ситуација у БиХ и да на томе ових дана највише раде.

- У БиХ имамо 5.100 запослених и планирамо да направимо неке кораке с "Меркатором" и "Конзумом" којима бисмо ријешили финансијску ситуацију у којој се "Конзум" налази. За њих је, међутим, добро да је ова криза која се догодила остала локализована у Хрватској. То говорим посљедња два мјесеца свим владама у региону, јер је пријетила опасност да се криза из Хрватске прелије у њихове економије. Мислим да је то велика заслуга Владе Хрватске, која је брзом реакцијом и доношењем закона о "Агрокору" то спријечила - рекао је Рамљак за "Јутарњи лист".

Он је истакао да се у супротном цијели регион могао наћи у врло неугодној ситуацији.

- Када имате више од 5.000 запослених у БиХ, у три-четири компаније које су најбоље у тој држави, онда је то проблем за њихову економију. "Меркатор", "Фриком" и "Дијамант" сигурно су међу десет најбољих компанија у Србији и њихов пад био би озбиљан проблем за тамошњу економију, а "Меркатор" у Словенији не треба ни да спомињем. Мислим да је велика заслуга хрватске владе, која је спријечила урушавање и тих компанија - казао је Рамљак.

На питање колико ће "Агрокорових" компанија преживјети кризу, Рамљак је одговорио да ће то бити случај о 99 одсто компанија, али да оне више неће бити у саставу концерна, јер нема смисла да он буде одржан.

- Било је и понуда за докапитализацију цијелог концерна, али у том случају био би поновљен модел који је довео државу у системски ризик и због којег је било пријеко потребно донијети посебан закон. Сматрам да више не смије бити дозвољено да једна компанија нарасте до величине која може угрозити економију цијеле државе. При томе нису системски ризик само "Агрокорове" компаније, него широки круг од "Агрокора" зависних добављача којима је концерн био готово једини или једини извор прихода. Они су доведени пред зид. Наш задатак је да смањимо системски ризик, а за то ће бити неопходно расформирати групу - рекао је Рамљак.

Специјални закон

Анте Рамљак је рекао да специјални закон о "Агрокору", који је усвојен у Хрватској, примјењују само у тој земљи.

Он је истакао да у БиХ, Словенији и Србији, у којима "Агрокор" послује, поштују јурисдикцију тих земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана