Најсигурнија штедња у еврима

Тања Шикањић
Најсигурнија штедња у еврима

БAЊAЛУКA - Aлармантна упозорења о могућем распаду еврозоне и неизвјесној судбини заједничке европске валуте, становнике Српске довела су у дилему у којој валути да чувају новац, а у којој да се задуже, док економисти поручују да је штедња у еврима тренутно најсигурнија.

Домаћи економисти сматрају да су негативне прогнозе о паду евра и распаду еврозоне преувеличане и нереалне, те да становници немају разлога за бригу када је у питању штедња у еврима.

Економски аналитичар Зоран Павловић је истакао да криза утиче на вриједност евра, као и на вриједност свих других валута на свјетској берзи, али да озбиљних питања о одрживости евра нема.

- Европско тржиште је превелико, много земаља је укључено у еврозону и, по мојој процјени, опстанак еврозоне и евра није доведен у питање. Интервенције које се спроводе према земљама које су дужници, у овом случају Грчка, Ирска па и Португалија, изазваће одређене проблеме у функционисању евра, али дефинитивно то се неће одразити на наше штедише који чувају новац у тој валути - истакао је Павловић.

Он је додао да је, у монетарном смислу, стабилност коју имају штедише које чувају новац у еврима највећа у овом моменту.

- БиХ има валутни одбор који је замрзао однос конвертибилне марке и евра и због тога препоручујем нашим становницима да штеде у еврима, јер на тај начин не могу изгубити. Уколико узимају кредите, најбоље је да се опредјељују за евро, да се не би нашли у ситуацији у којој су се нашли они који су вјеровали да ће швајцарски франак бити довијека стабилан - истакао је Павловић.

Истог мишљења је и економиста Славиша Раковић, који је истакао да су штедња и готов новац тренутно најсигурнија инвестиција, сигурнија чак и од злата.

- За наше грађане од велике је важности то што је наша валута везана за евро, што им омогућава живот у стабилним условима, солидне камате и заштиту од потенцијалне инфлације. Добар избор би била и штедња у јапанским јенима - истакао је Раковић.

Он је додао да многе вијести са свјетских финансијских тржишта беспотребно могу да унесу немир код становника.

- Сигурно је да треба да штеде, јер нам не пријети никаква монетарна инфлација - закључио је Раковић.

Прогнозе

Извршни секретар Удружења банака БиХ Мијо Мишић истакао је да, упркос лошим прогнозама о опстанку еврозоне, није реално помишљати на њен распад.

- Није могуће очекивати распад еврозоне или да евро пропадне. Такве приче су готово шпекулативног карактера - истакао је Мишић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана