Најсавременија соларна електрана у региону чека грађевинску дозволу

Данијела Бајић
Најсавременија соларна електрана у региону чека грађевинску дозволу

СОКОЛАЦ - Изградња соларне електране, најсавременије у региону, требало би да почне до октобра, по добијању грађевинске дозволе, којој се домаћини и инвеститори са нестрпљењем надају сваког дана, јер је ријеч о пословном подухвату који ће локалној заједници годишње доносити прилив од око 800.000 марака.

Начелник Сокоца Милован Бјелица истакао је за “Глас Српске” да је у току поступак претварања пољопривредног у градско - грађевинско земљиште за инвестицију вриједну 120 милиона евра.

- Надам се да ће до краја ове грађевинске сезоне, која календарски траје до октобра, почети радови, јер се сви папири за изградњу соларне електране од 100 мегавата приводе крају, а ажурности њихове обраде допринијеле су све институције Владе Републике Српске и други надлежни органи у БиХ - казао је Бјелица.

Додао је да је изградња ове соларне електране, која ће бити смјештена на Гласиначком пољу у близини магистралног пута Соколац - Рогатица, могла и раније почети да се поступак добијања еколошке дозволе није одужио на шест мјесеци, а коначно је издата и дозвола за локацијске услове.

- Представници соколачке фирме “Етер стејт”, кћерке њемачке компаније “Профајн-груп”, која је инвеститор, у међувремену су били у Шангају, гдје су се договорили са једном тамошњом компанијом о уградњи опреме за соларну електрану  -  рекао је Бјелица.

Према његовим ријечима, план је да прво буду постављени вјетробрани, а затим све остало.

- Све ово показује нашу опредијељеност и посвећеност на успостављању зелених извора енергије. Наш циљ је да ово буде замах за зелену привреду која прати оваква постројења - рекао је Бјелица.

Ова соколачка компанија је за завршетак радова и пуштање у рад електране сама себи поставила рок од 15 мјесеци, рачунајући од дана добијања грађевинске дозволе.

- Након изградње соларне електране, која би требало да запосли од 25 до 35 радника, наша локална заједница на годишњем нивоу имаће прилив од око 800.000 марака - рекао је Бјелица и подсјетио да Соколац има све услове за соларну електрану.

У Сокоцу, према његовим ријечима, годишње буде 1.350 сунчаних сати, а да би електрана била рентабилна, потребно је 950, док уређаје за хлађење не треба уграђивати у панеле, јер је просјечна годишња температура на овом подручју девет степени. Мјерења су показала да је, нагласио је Бјелица, просјечна брзина вјетра 13 метара у секунду, а количина падавина по квадратном метру између 950 и 1.000 литара.

“Алумина”

Компанија “Алумина” из Зворника планира велики пројекат изградње соларних панела за производњу електричне енергије за властите производне потребе, вриједан 16 милиона КМ.

Директор овог привредног друштва Зоран Стевановић истакао је да ће у фабричком кругу бити изграђена соларна електрана инсталиране снаге шест мегавата, што ће створити услове да се обезбиједе значајне количине електричне енергије за потребе рада фабрике.

- Вриједност улагања у ове пројекте износиће 16 милиона КМ, од којих је за “Алумину” предвиђено шест, а за “Боксит” десет милиона КМ - казао је Стевановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана