Најпродаванији LCD телевизори

Тања Шикањић
Најпродаванији LCD телевизори

БAЊAЛУКA - Становници Републике Српске за вријеме празника, осим на храну, највише новца трошили су на куповину накита и технике, па је продаја LCD телевизора и фотоапарата порасла и до 50 одсто.

У "Техномаркету" у Бањалуци кажу да су у посљедње три седмице највише продали LCD телевизора, DVD плејера, те кућних кина.

- Продаја ових производа порасла је дупло. Многи су хтјели да искористе празничне акције и повољније купе нови телевизор - рекао је Зоран Милачић из "Техномаркета".

Из "Техномага" наводе да су крајем децембра и почетком јануара продали знатно више робе него мјесец раније.

Осим продавница бијеле технике, значајно повећање промета имале су и златарске радње.

- У посљедњих двадесетак дана највећа потражња била је за "брајтлинг" сатовима, чија се цијена креће од 4.000 марака па навише - кажу трговци.

Продавнице прехрамбених производа ових дана биљеже дупло већу продају, а најчешће су куповани месо, сувомеснати производи, сокови и алкохолна пића.

У Покрету потрошача Републике Српске кажу да свега 15 до 20 одсто становништва има могућност да за вријеме празника троши више него иначе. Ријетки су и они који себи могу да приуште новогодишње поклоне.

- Већина становника купује тек симболичне дарове - каже предсједник Покрета потрошача Драгутин Бошковић.       

Економисти истичу да би због економске кризе која још увијек траје, потрошња за вријеме празника требало да буде скромнија, те да задуживање за прославу Нове године, Божића и куповину поклона није препоручљиво.

Члан Удружења економиста РС "SWOT" Милош Тодоровић каже да управо на куповину поклона, поред прославе Нове године, становници Српске у децембру и јануару обично троше највише новца.

Парфеми

У парфимерији "Дидако" кажу да је током децембра продаја козметике и парфема удвостручена.

- Новогодишњи празници су нам иначе најбоља сезона, а осим парфема, јако добро се продавала и шминка, те други козметички производи - рекли су у овој парфимерији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана