Најниже плате у управи да остану исте

Марина Чигоја
Најниже плате у управи да остану исте

БAЊAЛУКA - Представници Савеза синдиката Републике Српске затражили су да запослени у јавној управи и правосуђу, који имају најнижа примања, буду изузети од смањења плата у идућој години.

Рекао је ово јуче потпредсједник Савеза синдиката РС Душко Јандрић у Бањалуци, послије разговора представника гранских синдиката управе, правосуђа, здравства, полиције и просвјете са министром финансија РС Aлександром Џомбићем о буџету Српске за 2011. годину.

Јандрић је нагласио да у идућој години дефинитивно неће бити смањења плата за припаднике Министарства унутрашњих послова, те просвјетним и здравственим радницима.

- Министарство финансија Републике Српске требало би да уради додатне калкулације и да из закона о смањењу плата изузме запослене у јавној управи и правосуђу, чија минимална примања износе од 400 до 700 марака - казао је Јандрић.

Aлександар Џомбић је, пред сједницу Економско-социјалног савјета РС, која је одржана јуче у поподневним часовима у Бањалуци, рекао да је од 126 захтјева Привредне коморе, за Владу прихватљиво 102, док је од 24 захтјева Савеза синдиката прихватљиво 19.

- Прихватањем ових мјера добићемо неопходан компромис - рекао је Џомбић и додао да је постигнута сагласност са Борачком организацијом РС око усвајања измјена и допуна Закона о пензијско-инвалидском осигурању и Закона о правима бораца, којима би се борачки додатак издвојио из система ПИО и на тај начин растеретио Фонд.

- Борачки додатак се није нашао у приједлогу буџета за 2011. годину, али смо постигли сагласност да до божићних празника нађемо начин да се он исплати, ако не у пуном износу, онда барем за борце који су незапослени - најавио је Џомбић.

Потпредсједник Владе РС Aнтон Касиповић истакао је да су представници Синдиката тражили додатне гаранције за одржавање садашњег нивоа нето плата, с обзиром на то да је планирано повећање пореза и доприноса на примања.

- Наравно да смо рачунали на то, јер ако желимо имати исте нето плате, мораћемо имати већи ниво средстава. Вјерујемо да имамо механизме да то обезбиједимо - истакао је Касиповић.

Предсједник Конфедерације синдиката РС Обрад Белензада оцијенио је да се привреда мора растеретити, ако се настоји створити узлазна путања.

У синдикатима "Жељезница РС" истакли су да је Економска политика за 2011. погодила запослене у овој области, посебно истичући умањење гранта и повећање пореза.

Народна скупштина РС разматраће данас по хитном поступку Приједлог буџета РС за идућу годину, од 1,6 милијарди марака, што је на овогодишњем нивоу, те Приједлог економске политике за 2011. годину.

Мандатар

Центар за хуману политику затражио је од Aлександра Џомбића да врати мандат за састав нове Владе РС и "спаси грађане од лоше власти и намјере да повећа порезе и доприносе у идућој години".

СДС

Посланик СДС-а у Народној скупштини РС Зоран Латиновић, говорећи о економској политици и буџету РС за 2011. годину, рекао је да предложене мјере економске политике РС не могу бити подржане, јер ће узроковати даље погоршање услова привређивања у реалном сектору који ће, уз негативан утицај и посљедице свјетске економске кризе, бити додатно дестабилизован.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана